Franta a sugerat, inaintea reuniunii G20 de saptamana urmatoare, ca euro ar trebui depreciat, intrucat nivelul actual nu reflecta situatia economica a uniunii monetare. 

"Vom continua sa avem aceste probleme daca economia mondiala nu-si revine. Solutia in cazul tarilor europene ar fi sa sustina dinamismul economic, care sa le scoata din stagnare", a spus Mantega. 

Cu peste doi ani in urma, Mantega a introdus termenul de "razboi valutar" pentru a descrie devalorizarile competitive ale monedelor nationale derulate de tarile bogate cu scopul de a-si sustine exporturile.

Sprijinirea exportatorilor din tarile dezvoltate de catre bancile centrale dezavantajeaza economiile emergente, precum Brazilia.  Ulterior, Brazilia si-a depreciat propria moneda, realul, pentru a-si proteja exportatorii de concurenta externa.  Aceasta abordare nu este potrivita pentru toate tarile, mai ales pentru cele industrializate, afirma Mantega. 

Franta vrea sa-si avertizeze partenerii din G20 ca un euro mai puternic ar putea afecta recuperarea Europei si, in cele din urma, pe cea a economiei mondiale.  Presedintele francez, Francois Hollande, a alimentat temerile privind implicarea Europei in razboiul valutar, dupa ce a cerut la inceputul lunii februarie un euro mai slab si a indemnat zona euro sa stabileasca o tinta pe termen mediu pentru cursul de schimb.  Euro s-a apreciat cu peste 8% in ultimele sase luni fata de dolar si se tranzactioneaza aproape de maximul ultimelor 15 luni, ca urmare a imbunatatirii incredieri investitorilor in situatia zonei euro.