Cameron nu a reusit sa obtina o reforma fundamentala a Uniunii Europene, de altfel obiectivul enuntat de premierul britanic cand si-a formulat solicitarile de a caror indeplinire a conditionat sprijinirea ramanerii in UE la referendumul programat pentru 23 iunie, crede Boris Johnson.

"Tinand cont de timpul pe care l-a avut, s-a descurcat bine. Dar cred ca nimeni nu poate pretinde ca acest acord este o reforma fundamentala a UE sau a relatiei dintre Marea Britanie si UE", a explicat Johnson.

El a precizat ca de acum inainte va sustine platforma "Vote Leave EU".

Uniunea Europeana "erodeaza suveranitatea nationala (...) si este un proiect politic care nu mai functioneaza, iar acum risca sa iasa de sub controlul democratic", a mai spus influentul primar al Londrei, care aspira sa ajunga premier dupa ce actualul sef al executivului isi va fi incheiat mandatul.  

"Ultimul lucru pe care l-as fi dorit este sa fiu impotriva lui David Cameron sau a partidului, dar, chiar daca nu-mi place, cred ca nu am de ales", a continuat Boris Johnson. Dar el a tinut sa adauge ca, in perioada premergatoare referendumului, nu va participa la dezbaterile televizate impotriva partidului sau.  

David Cameron a conditionat sustinerea unui vot favorabil ramanerii in UE la referendum de acceptarea de catre partenerii europeni a unor reforme menite sa consolideze suveranitatea statelor blocului comunitar, in detrimentul actualei politici federaliste de adancire a integrarii europene.  

El a cerut in special dreptul de suprimare temporara a ajutoarelor sociale pentru imigrantii noi veniti din alte state ale UE, repatrierea unor atributii decizionale dinspre Comisia Europeana catre statele membre si renuntarea la principiul adoptarii monedei euro de catre toate statele blocului comunitar, ultima cerere avand in vedere mai ales deconectarea City-ului, centrul financiar londonez, de regulile europene.  

Conform acordului final incheiat vineri la Consiliul European, el a primit promisiunea ca Marea Britanie va fi exceptata de la participarea la o "Uniune tot mai stransa".

Printre concesiile care i s-au mai facut se numara si posibilitatea ca Marea Britanie sa suspende timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigrantii comunitari nou veniti, aceasta asa-numita "frana de urgenta" putand fi aplicata intr-un interval de cel mult sapte ani.  

Cameron s-a declarat multumit de acord. Insa politicienii britanici eurosceptici, precum si o parte a presei, ii reproseaza ca a obtinut prea putin. El a acordat membrilor cabinetului sau libertatea de a sustine orice tabara doresc in campania de dinaintea referendumului. Majoritatea ministrilor au declarat ca sustin ramanerea in UE. Insa cinci dintre ei au anuntat ca se alatura platformei "Vote Leave EU".