Analistul Fitch James McCormack a declarat, pentru Reuters, că ieşirea din UE în martie 2019 fără un acord de tranziţie va duce la intrarea în recesiune a economiei britanice, scrie Agerpres.

Chiar dacă ar fi o recesiune blândă, în cazul în care sunt rezolvate rapid problemele, Regatul Unit ar putea înregistra anul viitor un declin al PIB-ului de 0,6%.

"Cu siguranţă va creşte deficitul, în cazul în care recesiunea se adânceşte, şi aproape cu certitudine ritmul scăderii datoriei se va modifica, ceea ce va afecta ratingul", a explicat McCormack.

Fitch a menţinut o perspectivă negativă ratingului Marii Britanii de când l-a retrogradat de la "AA plus" la "AA", în urma votului din 2016 privind Brexitul.

"Mă aştept să avem mai multe certitudini atunci când vom cunoaşte datele exacte ale acordului privind ieşirea Regatului Unit din UE şi atunci vom face o analiză amănunţită a implicaţiilor economice", a declarat McCormack.

Citește și: Condiții drastice pentru europenii care vor dori să se angajeze în Marea Britanie, după Brexit. Necalificații, expulzați după un an

Și Banca Angliei a avertizat, la începutul lunii, că Marea Britanie riscă să suporte un impact mai puternic asupra economiei decât în perioada crizei financiare globale de acum 10 ani, dacă peste patru luni va ieşi din Uniunea Europeană în condiţii extreme.

Banca Angliei a precizat că scenariul unei ieşiri dezordonate din UE a Marii Britanii, care ar implica întârzieri mari la frontierele britanice şi pierderea încrederii în instituţiile britanice pe piaţa financiară nu reprezintă scenariul său de bază. Dar, dacă se va întâmpla, lira sterlină s-ar deprecia cu 25%, ajungând aproape la paritate cu dolarul, inflaţia ar urca la 6,5%, de la nivelul actual de 2,4%, iar dobânzile ar creşte. Preţurile locuinţelor ar putea scădea cu 30%.

Premierul Theresa May a fost criticată dur după ce săptămâna trecută amânase în ultimul moment votul prevăzut asupra acordului privind Brexitul, recunoscând că întâmpină o opoziţie masivă.

May a provocat o nouă controversă după ce mai mulţi miniştri din Cabinetul său au sugerat că ea nu intenţionează să supună la vot acordul în parlament înainte de jumătatea lunii ianuarie, cu numai zece săptămâni înainte ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană.

Prim-ministrul britanic i-a cerut joi Bruxelles-ului noi garanţii pentru a o ajuta să obţină ratificarea acordului de Brexit de către deputaţii britanici, dar liderii europeni au părut mai degrabă agasaţi de aceste solicitări considerate prea vagi.

Liderii Celor 27, care s-au declarat cu toţii "gata să o ajute" pe Theresa May, au adoptat un text, fără valoare juridică, menit să atenueze îngrijorările parlamentului britanic. Ei au repetat, totuşi, că acordul de divorţ "nu poate fi renegociat".

"Prietenii noştri britanici trebuie să ne spună ce vor, în loc să ne facă să spunem ce vrem noi", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în faţa presei. Juncker a adăugat că Executivul european va publica pe 19 decembrie "toate informaţiile general utile care privesc pregătirea unui 'no deal'", ipoteza unui Brexit fără acord devenind pe zi ce trece tot mai probabilă.

Noile garanţii cerute de Theresa May privesc aşa-numita ''plasă de siguranţă'', soluţia imaginată pentru a împiedica revenirea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, care ar pune în pericol acordurile de pace de pe insulă. Această "plasă de siguranţă" prevede crearea unui "teritoriu vamal unic" înglobând UE şi Marea Britanie după tranziţia post-Brexit, care nu ar trebui să se aplice decât în caz de eşec al negocierilor care urmează privind viitoarele relaţii comerciale ambiţioase pe care Londra şi Cei 27 vor să le stabilească.