Într-un comunicat dur, Gibraltarul a anunţat luni că un bastiment spaniol a ordonat unor nave comerciale să ridice ancora înainte ca o navă britanică să ajungă în zina respectivă. Navele comerciale au rămas ancorate acolo, scrie News.ro.

”Toţi cei care cred în ordinea juridică internaţională fondată pe reguli au fost şocaţi de actele cavalereşti şi capricuoase ale acestei nave a Marinei spaniole în acest weekend”, a denunţat Fabian Picardo, şeful Guvernului autonom al Gibraltarului, care a evocat de asemenea un ”comportament pueril”.

”Locuitorii Gibraltarului nu se vor lăsa jigniţi nici acum şi nici după 29 martie”, a adăugat el, referindu-se la data Brexitului.

Guvernul spaniol a dat la rândul său asigurări că navele se aflau în ape spaniole şi că au ridicat ancorea în urma intervenţiei Tornado, o navă militară aparţinând Marinei spaniole.

La Londra, un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat că regatul Unit îşi va apăra întotdeauna interesele suverane în Gibraltar, o posesiune britanică din 1713.

Statutul viitor al ”Rocii” şi celor aproximativ 30.000 de locuitori ai acesteia, inclusiv libertatea circulaţiei terestre şi maritime de o parte şi de alta a frontierei spaniole ar putea să ridice probleme, în cazul în care Regatul părăseşte Uniunea Europeană (UE) fără acord (”no deal”).