"Cred ca este corect sa spun ca unul din factorii care au determinat decizia de astazi este votul privind "Brexit" de saptamana viitoare. Evident, in functie de rezultatul votului, vom anunta viitoarele noastre decizii", a afirmat Janet Yellen.

Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, tabara care sustine votul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana are un avans de sase puncte procentuale in fata celor care sprijina ramanerea in blocul comunitar.

Nu este prima data cand Fed ia decizii de politica monetara tinand cont de evolutiile globale. Anul trecut, institutia a amanat asteptata majorare a dobanzii de baza din cauza turbulentelor de pe pietele financiare, provocate de incetinirea economiei chineze.

Economistii sunt ingrijorati ca iesirea Marii Britanii din UE ar putea provoca noi turbulente de pe pietele financiare iar ministrul britanic de Finante, George Osborne, a avertizat ca ar putea fi adoptate noi masuri de austeritate in cazul unui Brexit.

"Referendumul reprezinta cu siguranta o decizie extrem de importanta pentru Marea Britanie si pentru Europa. Este o decizie care ar putea avea afecta conditiile economice si financiare de pe pietele financiare globale. Daca se va intampla asta, vor exista consecinte asupra perspectivei economiei SUA si vom tine cont de aceste evolutii cand vom discuta politica monetara", a afirmat presedintele Rezervei Federale a SUA.

Oficialul a adaugat ca ritmul imbunatatirii pietei muncii a incetinit, "activitatea economica se extinde intr-un ritm moderat iar indicatorii privind piata muncii se vor consolida chiar si in cazul unei majorari graduale a ratei dobanzii".

Fed a majorat dobanda de baza in luna decembrie 2015, prima majorare a costului creditului din ultimul deceniu, iar pentru acest an preconiza sa adopte alte doua noi majorari de dobanda. Insa, aceste planuri au trebuit revizuite avand in vedere incetinirea economiei mondiale si volatilitatea de pe pietele financiare.