Economia Elvetiei va inregistra o crestere de 1,4% anul acesta si un avans de 1,8% anul viitor, a estimat joi Secretariatul de Stat pentru Economie (SECO), confirmand previziunile din martie.

O serie de indicatori economici sugereaza ca economia mondiala va avea o evolutie pozitiva in 2016 si 2017.

Perspectivele Elvetiei pe termen scurt sunt afectate de un mare numar de incertitudini si riscuri, inclusiv amenintarea Brexitului (iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana), se arata in comunicatul SECO.

Analistii avertizeaza ca presiunile vor creste asupra francului elvetian, pana in 23 iunie, cand britanicii se vor pronunta, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Regatul Unit. Desi exporturile Elvetiei catre Marea Britanie au reprezentat anul trecut doar o treime din nivelul exporturilor catre Germania, turbulentele de pe pietele financiare cauzate de Brexit ar putea afecta Elvetia.

In 15 ianuarie 2015, Banca Nationala a Elvetiei a socat pietele financiare dupa ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit in urma cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elvetian in raport cu moneda euro si cu 25% fata de dolar. Cererea in crestere pentru obligatiunile elvetiene a dus la scaderea randamentului in teritoriu negativ, investitorii preferand sa plateasca pentru a cumpara bonduri guvernamentale pe 10 ani.

Aprecierea francului a sporit temerile privind ritmul de crestere a economiei, dependenta de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajati in Elvetia, pe fondul asteptarilor ca aprecierea francului va afecta veniturile din export.