"Incetinirea economiei chineze si aprecierea dolarului american au reprezentat o dubla provocare pentru economiile emergente: perspectivele de crestere s-au redus, in special pentru exportatorii de materii prime, iar povara datoriilor denominate in dolari a crescut in raport cu moneda locala", anunta BRI, considerata "banca centrala a bancilor centrale". 

Economistul sef al BRI, Claudio Borio, a apreciat ca scaderile semnificative inregistrate recent pe piata bursiera chineza trebuie vazute ca un raspuns amplu la adancirea dezechilibrelor financiare.

"Nu vedem cutremure izolate, ci eliberarea unei presiuni care s-a acumulat treptat in ultimii ani" a subliniat Borio. 

Un alt risc este incetinirea fluxurilor de credit catre economiile emergente, care ar putea ingreuna serviciul datoriei externe pentru tarile care au obligatiuni in dolari. Atunci cand dolarul se apreciaza, serviciul datoriei pentru obligatiunile in dolari este mai scump.

Conform datelor prezentate de BRI, in T1 2015 iesirile de capital din bancile chineze s-au ridicat la 109 miliarde de dolari, iar reducerea beneficiilor de pe urma pastrarii pozitiilor in moneda chineza sugereaza ca fenomenul de fuga a capitalurilor ar putea continua.

"Investitorii sunt din ce in ce mai ingrijorati de cresterea vulnerabilitatilor din economiile emergente, in special in China, pe masura isi revizuiesc perspectivele cu privire la economia mondiala" se arata in raportul BRI. 

Fondata in anul 1930, Banca Reglementelor Internationale este cea mai veche institutie financiara internationala. Este contraparte pentru tranzactiile financiare derulate de bancile centrale. In plus, serveste si ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii intre institutiile de emisiune monetara si drept centru de cercetare economica si monetara. De asemenea, actioneaza, printre altele, si ca agent sau mandatar pentru operatiunile financiare internationale.