Creșterile vin după ce după ce presa a relatat că negociatorii britanici şi cei ai Uniunii Europene se apropie de un proiect de acord pentru Brexit, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Deja aflată la un nivel ridicat, lira a depăşit în urma informaţiilor referitoare la progresul negocierilor nivelul mediu al ultimelor 200 de zile, un nivel tehnic urmărit cu atenţie.

Lira s-a apreciat marţi cu 1,5%, la 1,28 de dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni şi, de asemenea, a depăşit pentru prima oară din luna mai media ultimelor 200 de zile, de 1,2713 unităţi pentru un dolar.

Moneda britanică s-a apreciat în aceeaşi măsură faţă de euro, fiind tranzacţionată în urcare cu 1,4%, la 86,29 de pence euro pe unitate.

Lira s-a apreciat cu aproape 5% în ultima săptămână, investitorii fiind interesaţi să profite de perspectiva unui acord pentru Brexit de ultim moment, înainte de termenul limită de pe 31 octombrie.

”Reacţia pieţelor arată că doresc ca acordul să fie încheiat şi că sunt pregătite să cumpere la cel mai mic semn de acord”, a declarat Morten Lund, analist senior pentru schimburi valutare la Nordea.

Acesta a adăugat că este ceva mai sceptic în privinţa rezultatului, având în vedere cât de puţin timp a rămas pentru negocieri şi dificultăţile de a trece acordul prin Parlamentul britanic.

Discuţiile pentru ajungerea la un acord pentru Brexit cu Bruxelles-ul continuă, dar mai sunt lucruri de făcut, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

Indicele FTSE250 a crescut uşor, în timp ce principalii indici bursieri europeni au urcat cu peste 1%.

Randamentele obligaţiunilor britanice pe termen de doi ani au urcat la cel mai ridicat nivel de după 16 septembrie, de 0,575%.