Intrebat la emisiunea "Sunday Politics" de la BBC cati romani si bulgari ar putea veni in Marea Britanie dupa eliminarea restrictiilor de pe piata muncii, Pickles a declarat: "Adevarul este ca nu cred ca stie cineva care va fi numarul celor care vor veni din Romania si Bulgaria", adaugand ca nu a discutat cu Ministerul de Interne referitor la numarul acestora.

El a precizat insa ca administratile locale iau masuri pentru a se pregati pentru o posibila crestere importanta a numarului de persoane care se vor muta in Marea Britanie din cele doua tari anul viitor.

"Stim ca numeroase cartiere au un numar de romani peste medie, asa ca ma astept sa vad astfel de afluxuri in estul Londrei, acolo unde sunt predominanti si in prezent", a adaugat el.

Guvernul laburist a subestimat puternic numarul imigrantilor est-europeni din primul val, in urma cu aproape zece ani. Iar Pickles sustine ca nu va oferi nicio cifra pana cand nu va fi sigur de aceasta. "Am vazut cifre. Nu am incredere in aceste cifre. Am cerut mai multe explicatii si cand voi avea aceste explicatii si cand voi avea incredere in cifre, voi vorbi despre ele". Dar, a adaugat el, "avand in vedere ca avem o criza de locuinte, orice aflux din Romania si Bulgaria va crea probleme - va crea probleme nu doar in ceea ce priveste piata imobiliara, ci si piata locuintelor sociale".

Ministerul de Interne nu a anuntat o cifra estimativa a numarului de romani si bulgari care ar putea profita de deschiderea pietei muncii pentru a merge in Marea Britanie, dar unii experti anticipeaza un numar mare de imigranti.

Marea Britanie a impus restrictii temporare pe piata muncii pentru romani si bulgari, dar acestea vor expira in decembrie si nu vor mai putea fi prelungite, conform legislatiei europene.