Peste 3.000 de persoane au participat la sondajul British Social Attitudes, realizat de agentia NatCen Social Research.

61% dintre persoanele intervievate au afirmat ca imigrantii ar trebui sa astepte cel putin trei ani inainte de solicita ajutoare sociale.  Pe de alta parte, un britanic din zece a afirmat ca imigrantii ar trebui sa astepte cel putin 10 ani pentru accesul la ajutoare sociale, in timp ce 6% dintre cei intervievati au raspuns ca cetatenii straini nu ar trebui sa primeasca deloc aceste beneficii. 

Sondajul mai arata ca un britanic din patru considera ca imigrantii vin in Marea Britanie doar pentru "a abuza" de generosul sistem de ajutoare sociale. 

In plus, mai multe de trei sferturi dintre persoanele intervievate s-au exprimat in favoarea reducerii ratei imigratiei in Marea Britanie. Astfel, mai multe de trei persoane din patru s-au pronuntat in favoarea reducerii ratei imigratiei macar "putin", in timp ce 56% au afirmat ca doresc o reducere considerabila.  Un numar important, 43%, fata de 37% in 2003 - considera ca imigrantii au crescut nivelul infractionalitatii in Marea Britanie.  In plus, jumatate dintre intervievati cred ca acestia le iau locurile de munca britanicilor, in crestere cu 7%, fata de acum zece ani. 

De asemenea, impactul economic al imigratiei este apreciat drept negativ de 47% dintre britanici, in timp ce 45% considera ca ameninta viata culturala britanica. 

In acest context, publicatia Express noteaza ca optiunile britanicilor vor creste presiunea asupra Guvernului in vederea consolidarii masurilor de control a imigratiei in Marea Britanie.  Autorii sondajului considera ca politicienii britanici vor ignora rezultatele studiului "pe riscul lor". 

Publicarea acestuia vine la doar cateva luni dupa ce premierul David Cameron a aprobat noi masuri pentru a bloca accesului imigrantilor din Uniunea Europeana la ajutoare sociale, care pot fi solicitate la trei dupa sosirea in Marea Britanie.  Masurile au fost decise de Guvernul conservator condus de David Cameron dupa ce Marea Britanie a ridicat, din 1 ianuarie, accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari.