"Stiu ca a fost folosita si in trecut, dar am folosit si bomba atomica in 1945 si am decis ca nu vom mai face niciodata asa ceva", a spus el, transmite Mediafax.

Congresul american negociaza inca un acord pentru cresterea limitei de indatorare a SUA, de 16.700 de miliarde de dolari, inaintea termenului limita care este joi. Trezoreria americana a avertizat ca daca nu este majorat plafonul, nu va putea contracta imprumuturi noi peste aceasta limita.

O prelungire a blocajului si incapacitatii SUA de a imprumuta ar putea aduce statul american in situatia de a nu-si putea plati datoriile incepand din perioada 22 octombrie - 1 noiembrie. 

Buffett a cerut ambelor partide din Congres, Democat si Republican, sa nu foloseasca limita de indatorare drept arma.  "Exista destule alte arme care pot fi folosite", a spus el. 

In pofida tergiversarii negocierilor, Buffett a declarat ca nu se asteapta ca SUA sa faca ceva care sa-i "afecteze parcursul ireprosabil de 237 de ani". Daca s-ar intampla, insa, asa ceva, ar fi "un act de pura idiotenie", a adaugat investitorul. 

Liderii din senatul american au reluat negocierile pentru cresterea plafonului de indatorare si deblocarea activitatii unor agentii ale statului federal, dupa ce Camera Reprezentantilor a renuntat marti la un vot asupra unui plan propriu.  Liderul democratilor din Senat, Harry Reid, si cel al republicanilor, Mitch McConnell, au suspendat anterior discutiile in timp ce Camera pregatea votul. Propunerea din Camera Reprezentantilor nu a inclus niciuna dintre conditiile initiale ale republicanilor pentru deblocarea activitatii statului si cresterea plafonului de indatorare. 

Un acord conturat in Senat ar asigura statului finantare pana la 15 ianuarie si ar suspenda plafonul de indatorare pana la 7 februarie. Trezoreria ar putea folosi masuri extraordinare sa amane atingerea limitei de indatorare inca o luna dupa 7 februarie.