Emisiunea de euroobligatiuni a Bulgariei a atras oferte de 4 miliarde de euro, in pofida incertitudinilor politice si financiare care afecteaza in ultima perioada tara, scrie cotidianul britanic Financial Times, preluat de Mediafax.

Interesul puternic pentru prima vanzare de eurobonduri a Bulgariei din ultimii doi ani, si cea mai mare de pana acum, a fost sustinut de indatorarea scazuta a guvernului de la Sofia si de deficitul bugetar redus, a declarat Philip Brown, seful diviziei pentru piata de datorie suverana la Citi, una dintre bancile care au organizat emisiunea.

Bulgaria, care va organiza alegeri parlamentare anticipate in septembrie, a fost retrogradata in luna iunie de agentia de rating Standard&Poor's la o treapta deasupra categoriei nerecomandata pentru investitii, nivel la care este evaluata si Romania.

In plus, activitatile bancii bulgare KTB au fost suspendate, iar institutia a solicitat si a fost plasata sub supravegherea speciala a Bancii Nationale a Bulgariei (BNB), in urma unui scandal in jurul viceguvernatorului bancii centrale, Tvetan Gounev.

Romania a emis in aprilie obligatiuni in euro pe piata externa la cel mai scazuta dobanda obtinuta vreodata, a anuntat la momentul respectiv Ministerul Finantelor Publice.

Bulgaria a avut anul trecut un deficit bugetar de 1,5% si o indatorare de 18,9% din PIB.