Nikolov le-a declarat jurnalistilor, la Sofia, ca 2020 este "o previziune optimista" pentru finalizarea construirii noii unitati cu o capacitate de 1.000 de megawati.

"Totul depinde de negocierile cu partea rusa despre lucrurile care tin de reactorul nuclear", a precizat el, referindu-se la faptul ca Guvernul lui Boiko Borisov a decis construirea acestei unitati dupa ce a renuntat, in martie 2012, la construirea unei a doua centrale nucleare in tara.

Guvernul a decis sa instaleze reactorul de 1.000 de megawati, deja produs pentru Belene de catre contractorul rus Atomstroyexport - o filiala a Rosatom, la centrala de la Kozlodui, precizeaza Novinite.com, citata de Mediafax.

In prezent sunt operationale doar Unitatile 5 si 6, cu o capacitate de 1.000 de megawati, ale centralei de la Kozlodui, dupa ce Sofia a fost de acord sa inchida unitatile 1-4, cu o capacitate de 440 de megawati, in 2002 si 2006, in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana (UE), sub presiunea Bruxelles-ului.

Guvernul bulgar a initiat, de asemenea, un program in vederea extinderii duratelor de viata ale Unitatilor 5 si 6 de la Kozlodui cu cel putin inca 20 de ani, in conditiile in care acestea erau prevazute pana in 2017 si, respectiv, 2019.