Guvernul de la Phenian foloseste frigiderele pentru a-i rasplati pe cei mai loiali cetateni, inclusiv pe sportivii medaliati cu aur la Jocurile Olimpice din 2008.

De altfel, multi dintre noii imbogatiti ai tarii isi cumpara aparate frigorifice, insa putini din cei care locuiesc in afara capitalei le si folosesc pentru a-si raci mancarea.

Cele mai multe frigidere sunt importate din China, schimburile comerciale dintre cele doua tari luand un avant semnificativ in ultima perioada.

Insa folosirea unui frigider intr-o tara atat de putin modernizata nu este un lucru usor. Din cauza penelor de curent frecvente, putine familii isi si pastreaza mancarea in ele, in afara cazului in care au reusit sa isi conecteze locuinta la o sursa de curent militara sau industriala. Asa ca, in loc de mancare, in frigiderele nord-coreenilor se gasesc... carti.

Elita Coreei s-a imbogatit peste noapte, datorita activitatilor comerciale ilegale, in special cu China, dar si pe alte piete.

Coreea de Nord este o tara foarte saraca, dar economia ei s-a imbunatatit considerabil in ultimii cinci, zece ani. Aceste activitati semi-legale sunt o parte din motorul acestei revigorari”, explica Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin din Seul.

Bazandu-se pe datele publice si pe propriile cercetari, profesorul sustine ca, in acest moment, 15 familii din 20, majoritatea din Phenian si partea de nord a tarii, detin un frigider. Inainte de 1999, exista un singur aparat frigorific la 100 de gospodarii.

Citeste si: LOTO 6/49. Numerele castigatoare din 20 iunie 2013. Reportul este de 9.3 milioane de euro