"Cea mai mare problema a zonei euro este perspectiva intunecata de crestere. Cererea scazuta joaca un rol, acesta este motivul pentru care politica monetara este atat de relaxata, dar trebuie sa confruntam deficientele structurale, pentru a debloca inovatiile si a sustine productivitatea", a afirmat Weidmann intr-o conferinta la Madrid.

Weidmann nu s-a referit si la perspectivele politicii monetare europene.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a alimentat vineri sperantele pentru o suplimentare a lichiditatilor mai agresiva, daca inflatia nu va accelera in curand spre tinta institutiei, de aproape 2%.

Inflatia din zona euro a fost de numai 0,4% in octombrie, iar unii analisti anticipeaza ca indicatorul a incetinit la 0,3% in noiembrie.

Multi analisti au interpretat remarcile lui Draghi drept pregatirea terenului pentru posibile achizitii de catre BCE de obligatiuni guvernamentale sau ale unor companii, in luniile urmatoare.

In prezent, BCE cumpara obligatiuni bancare garantate si obligatiuni garantate prin active, prin programe aprobate in septembrie, in pofida opozitiei lui Weidmann.

Seful Bundesbank si-a exprimat anterior scepticismul fata de achizitia de obligatiuni guvernamentale, cunoscute ca "relaxare cantitativa" (quantitative easing), partial pentru ca astfel de achizitii ar putea slabi eforturile in directia reformelor economice si incuraja guvernele sa acumuleze datorii.

In discursul de luni, Weidmann a subliniat limitele politicii monetare. "In timp ce politica monetara poate influenta cererea pe termen scurt, nu poate imbunatati permanent perspectivele de crestere", a spus el, adaugand ca este nevoie de o accelerare sustenabila a cresterii economice pe termen mediu.

Seful Bundesbank a mentionat mai multe domenii care au nevoie de reforme, precum finantarea firmelor care fac inovatii, aflata sub nivelul Statelor Unite, si piata tehnologiei informationale, care este inca fragmentata in Europa.

Weidmann a cerut si rezolvarea problemei somajului ridicat cronic, in special in cazul tinerilor, prin eliminarea unor avantaje acordate angajatilor, asigurand in paralel protectie pentru cei care isi pierd locurile de munca.

Bancherul a insistat asupra faptului ca daca Europa vrea sa ajunga la productivitatea din Statete Unite si sa reduca somajul la un nivel acceptabil, atunci trebuie sa modernizeze piata muncii.