Indicele RTS denominat in dolari al bursei de la Moscova afiseaza un castig de 1,4% luni dimineata, in timp ce indicele MICEX, denominat in ruble, a urcat cu 1,3%.  Ambii indici au deschis in urcare cu peste 2%, dar s-au retras ulterior.

Bursele vest-europene au deschis in urcare, cu evolutii pozitive pe toate cele trei mari piete, Londra, Frankfurt si Paris. 

Indicele MICEX a pierdut peste 16% in ultimele trei saptamani, pe fondul escaladarii tensiunilor din Ucraina.  Rubla a scazut luni dimineata cu 0,3%, la un curs de 36,65 unitati pe dolar, aproape de minimul istoric. 

Statele Unite si Uniunea Europeana ar putea anunta luni o serie de sanctiuni impotriva Rusiei, menite sa descurajeze interventia in Ucraina. 

Surse de la Moscova au afirmat pentru Financial Times ca banca centrala a Rusiei le-a transmis bancilor comerciale ca este pregatita sa reactiveze facilitatile de lichiditate de urgenta utilizate in timpul crizei financiare mondiale din 2008. 

Presedintele Comisiei Electorale din Crimeea, Mikhail Malysev, a decarat luni ca rezultatul final al scrutinului de duminica arata ca 96,7% dintre alegatorii care s-au prezentat la urne au votat in favoarea aderarii la Federatia Rusa. Prezenta a fost de 83,1% dintre cei 1,53 milioane de alegatori eligibili, iar Comisia nu a primit vreo reclamatie privind modul in care s-a desfasurat referendumul, a precizat oficialul. 

Peninsula Crimeea a facut parte din Rusia pana in 1954, cand a fost cedata Ucrainei de catre liderul sovietiv Nikita Hrusciov. 

Intre timp, tensiunile de la granita ruso-ucraineana continua sa se intensifice, existand posibilitatea revarsarii situatiei din Crimeea in alte regiuni din estul Ucrainei. Rusia a desfasurat forte militare pentru exercitii la granita cu Ucraina, iar guvernul de la Kiev a mobilizat soldati si echipamente la frontiera. 

Presedintele american Barack Obama i-a spus liderului rus Vladimir Putin, intr-o convorbire telefonica, ca Washingtonul si comunitatea internationala nu vor recunoaste rezultatul referendumului din Crimeea. Obama a afirmat ca nu se va putea ajunge la o solutie diplomatica atat timp cat forte militare ruse isi continua incursiunea pe teritoriul Ucrainei.  Uniunea Europeana a calificat referendumul drept "ilegal si nelegitim".

Bancile si companiile din Rusia se pregatesc intens pentru o eventuala criza financiara declansata de sanctiuni economice impotriva Rusiei. Pentru moment, situatia financiara a sectorului bancar rus este solida, sprijinita si de repatrierea a miliarde de dolari din bancile din Vest, ca masura preventiva in eventualitatea inghetarii activelor.

O sursa bancara a declarat pentru FT ca bancile si companiile din Rusia au retras in ultimele saptamani pana la 50 miliarde de dolari din bancile occidentale.  Unele banci occidentale au inceput sa-si reduca expunerea pe Rusia, iar negocierile pentru unele linii de finantare au fost inghetate. Banca britanica Barclays s-a retras vineri din negocierile pentru cofinantarea unui proiect al Essan Energy impreuna cu banca rusa de stat VTB.