Joi, titlurile Alibaba au scăzut cu peste 5%, iar acţiunile Tencent au înregistrat un declin de 4,4% la Bursa de la Hong Kong, continuând pierderile înregistrate de acţiunile lor listate la Bursa de la New York, potrivit Agerpres.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Wall Street Journal că Departamentul de Stat, Departamentul Apărării şi Departamentul Trezoreriei sunt printre instituţiile americane implicate în discuţiile privind interzicerea investiţiilor în Alibaba şi Tencent şi în analizarea impactului unei astfel de decizii asupra pieţelor de capital.

În noiembrie, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin prin care erau interzise investiţiile americane la firmele chineze deţinute sau controlate de forţele militare. Sursele susţin că Alibaba, Tencent şi alte companii din China ar putea fi incluse pe lista firmelor chineze deţinute sau controlate de forţele militare.

Marţi, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care sunt interzise tranzacţiile cu opt aplicaţii software din China, inclusiv Alipay, aplicaţia de plăţi mobile a Ant Group. Alibaba Group Holding Ltd deţine aproximativ o treime din compania din domeniul tehnologiei financiare (fintech) Ant Group. Trump a încercat anul trecut să forţeze vânzarea popularei aplicaţii TikTok unor companii americane ameninţând cu interzicerea ei, dar Guvernul chinez a subminat negocierile prin restricţii de vânzare asupra unor softuri asociate.

În acelaşi timp, interzicerea TikTok a fost blocată de justiţie, judecători federali apreciind că guvernul SUA nu are o bază legală în acest sens.

Între celelalte aplicaţii vizate de ordinul de marţi se numără serviciul de scanare CamScanner, serviciul de chat Tencent QQ, aplicaţia video VMate şi aplicaţia office WPS Office.

Unii investitori şi-au exprimat scepticismul că Tencent şi Alibaba vor fi afectate o perioadă îndelungată de restricţii în SUA.

"Acestea sunt companii private care sunt deţinute în principal de investitori globali şi din SUA", a apreciat Brendan Ahern, director în cadrul Krane Funds Advisors.

Totodată, bursa de pe Wall Street a anunţat miercuri că, din 11 ianuarie, va delista trei companii de telecomunicaţii chineze - China Unicom, China Telecom şi China Mobile, deşi luni renunţase la această decizie, în urma "noilor orientări specifice" transmise de Departamentul Trezoreriei SUA.

Pe 31 decembrie 2020, Bursa de la New York (NYSE) anunţa că va delista China Mobile, China Telecom şi China Unicom, în urma ordinului dat de şeful statului. Luni, NYSE a informat că a revenit asupra deciziei, în urma unor "consultări suplimentare" cu autorităţile de reglementare.

Modificarea deciziei vine după ce secretarul american al Trezoreriei, Steve Mnuchin, şi-a exprimat obiecţiile faţă de anunţul de luni al Bursei de pe Wall Street.

După anunţul NYSE, acţiunile celor trei companii chineze au scăzut cu aproximativ 8% la Bursa de la Hong Kong, unde sunt de asemenea listate.

Cele trei companii îşi obţin integral veniturile din China şi nu au o prezenţă semnificativă în SUA. Ca multe alte companii chineze importante, ele sunt listate dual, atât în Statele Unite, cât şi în Hong Kong.

Pe pieţele bursiere americane sunt listate în prezent peste 200 de firme din China, cu o capitalizare de piaţă totală de 2.200 de miliarde de dolari.