Creșterea masivă a burselor vine ca urmare a deprecierii yenului, a intervenţiilor Băncii Japoniei şi a noilor măsuri adoptate de Rezerva Federală americană privind limitarea consecinţelor economice ale Covid-19.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a încheiat şedinţa în creştere cu 7,13%, adică un avans de 1.204,57 puncte. Este cea mai mare creştere înregistrată de bursa japoneză într-o singură şedinţă după luna februarie 2016 în termeni procentuali şi după luna septembrie 2015 ca puncte.

Indicele Kospi al bursei sud-coreene a înregistrat un salt de 8,6%, alimentat de optimismul provocat de pachetul guvernamental de sprijinire precum şi de măsurile de stimulare adoptate peste hotare.

În China, indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a crescut cu 4,49%, în timp ce bursa de la Shanghai a încheiat şedinţa în creştere cu 2,34%, iar cea de la Shenzhen un salt de 2,37%.

Shinichi Yamamoto, trader la Okasan Securities subliniază însă că, pe termen scurt, pieţele financiare vor continua să reacţioneze exagerat, fie în creştere, fie în scădere, dat fiind faptul că nu se întrevede încă sfârşitul pandemiei de coronavirus.

Analiştii sunt de părere că băncile centrale şi guvernele trebuie să implementeze măsuri de politică monetară şi fiscală curajoase pentru a evita riscul unei crize a creditului care să afecteze sistemul financiar global.

Un exemplu în acest sens este Rezerva Federală americană, care a anunţat luni un nou pachet de măsuri destinat salvării economiei americane de la gravele consecinţe ale pandemiei de Covid-19. Printre aceste măsuri se numără achiziţionarea nelimitată de obligaţiuni şi diferite mecanisme pentru a veni în mod direct în ajutorul companiilor.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că acest pachet nu va putea contracara pagubele pe termen scurt provocate de măsurile de carantină şi de concedieri. Economiştii de la JPMorgan estimează că solicitările noi de ajutoare de şomaj au înregistrat o creştere record de 1,5 milioane săptămâna trecută şi de asemenea prognozează o cădere de 14% în ritm anual a PIB-ului SUA în al doilea trimestru în timp ce în cazul Europei mizează pe o prăbuşire a PIB de aproape 24%.

Wall Street în închis în scădere

Principalii indici bursieri de pe Wall Street au încheiat tranzacţiile în scădere, mai multe state americane fiind nevoite să adopte restricţii de circulaţie a persoanelor din cauza extinderii coronavirusului, investitorii ignorând măsurile de stimulare anunţate de Rezerva Federală (Fed) pentru susţinerea creditării.

După reducerea recentă a dobânzii de politică monetară aproape de zero, Fed va acorda din nou credite pentru studenţi şi împrumuturi prin carduri de credit şi va susţine achiziţia de obligaţiuni corporative şi va acorda credite directe către companii.

Anunţarea măsurilor extraordinare a susţinut temporar indicii bursieri, înainte de începerea tranzacţiilor, dar creşterea numărului de decese provocate de COVID-19 şi restricţiile anunţate de mai multe state federale au dus la declinul indicilor, iar S&P 500 se îndreaptă spre cea mai slabă evoluţie lunară consemnată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Investitorii sperau că Senatul SUA va adopta weekendul trecut un pachet de măsuri de stimulare de peste 1.000 de miliarde de dolari, dar democraţii şi republicanii nu au ajuns încă la un acord.

Statele Maryland, Ohio, Louisiana şi Delaware au urmat exemplul statelor New York şi California, cerând oamenilor să stea acasă, blocând aproape în totalitate activităţile economice şi provocând noi probleme acţiunilor americane.

Goldman Sachs anticipează o contracţie a PIB-ului mondial în 2020, în urma unui declin de 24% al PIB-ului real al SUA în trimestrul al doilea.

Capitalizarea S&P 500 a scăzut cu 9.000 de miliarde de dolari de la un maxim istoric atins luna trecută.

S&P 500 a scăzut cu circa 34% în raport cu maximul atins în februarie, atingând cel mai scăzut nivel de la apariţia temerilor provocate de coronavirus.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în declin cu 3,12%, S&P 500 cu 2,96%, iar Nasdaq Composite cu 0,27%, declinul acestuia fiind atenuat de avansul de 3,07% al acţiunilor Amazon.com.