Economia Uniunii Europene se va contracta cu 7,4% în 2020, după care va creşte cu 4,1% în 2021 şi cu 3% în 2022, arată previziunile de toamnă publicate luna aceasta de Comisia Europeană.

De asemenea, FMI a estimat că economia mondială va înregistra un declin de 4,4% în 2020, urmat de un avans de 5,2% în 2021.

Luni dimineaţă, indicele FTSE-100 al Bursei de la Londra a crescut cu aproape 0,50%, în timp ce indicele DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a urcat cu 0,90%, iar indicele CAC 40 al Bursei de la Paris cu 0,95%, potrivit Agerpres.

Indicele pan-european STOXX 600 a urcat cu 0,5%, ajungând la cel mai ridicat nivel din februarie, cele mai mari creşteri fiind în rândul companiilor energetice şi al băncilor.

Acţiunile băncii franceze Credit Agricole au urcat cu 3,9%, după ce subsidiara sa italiană a lansat o ofertă pentru achiziţionarea băncii italiene Credito Valtellinese (Creval), în numerar.

Totuşi, acţiunile AstraZeneca au scăzut luni cu 1%, după ce producătorul farmaceutic anglo-suedez a informat că vaccinul anti-Covid dezvoltat cu Universitatea Oxford are o eficienţă medie de 70%.

Este vorba despre rezultate intermediare ale studiilor clinice la scară largă realizate în Marea Britanie şi Brazilia, precizează AstraZeneca.

În prezent, acest vaccin este mai puţin eficient decât cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna, care au o eficacitate ce depăşeşte 90%, după cum au anunţat aceste companii, însă foloseşte o tehnologie mai tradiţională decât în cazul celorlalte două, ceea ce îl face mai ieftin şi mai uşor de depozitat, deoarece nu trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute.

AstraZeneca a declarat în comunicat că vaccinul său este "extrem de eficient" în prevenirea COVID-19, menţionând că niciun participant la studii nu a dezvoltat forme severe sau nu a trebuit internat.

Rezultatele preliminare se referă la studii realizate pe un eşantion de peste 20.000 de persoane, dintre care 131 au contractat boala.

Mai precis, eficienţa sa a crescut la 90% pentru un prim eşantion de persoane care a primit o jumătate de doză şi apoi o doză o lună mai târziu şi a scăzut la 62% pentru un alt grup care a primit două doze la o lună distanţă.