Statisticile mai arata ca, pe tot anul 2011, cresterea economica a Chinei a fost de 9,2 %, comparativ cu 10,3% in 2010.

Analistii citati de BBC News sustin ca se asteptau ca dezvoltarea economica a Chinei sa incetineasca si in 2012.

"Privind la anul 2012, veti vedea o si mai mare incetinire a cresterii economice, in primul trimestru, ca efect al amenintarilor de pe piata financiara globala" a declarat Arjuna Mahendran, sef al diviziei Asia la Banca Privata HSBC.

In anii anteriori, China a avut economia cu cea mai ridicata rata de crestere din lume. Totusi, masurile de stimulare a mediului economic, implementate de Guvern, au creat riscul aparitiei unor active "umflate", astfel ca statul chinez cauta in prezent sa incetineasca ritmul cresterii economice la niste nivele sustenabile. Printre aceste masuri s-a aflat si cea care punea frana la imprumuturi, pentru a preveni "supraincalzirea" imobiliarelor si a pietelor de investitii. De asemenea, a intarit rezerva monetara.

Datele oficiale prezentate in aceste zile arata ca investitiile imobiliare din China au crescut cu 27,9% in 2011 - in scadere fata de rata anuala de 29,9 %, inregistrata intre lunile ianuarie-noiembrie 2010.

 O alta cauza a incetinirii cresterii economice, mai scriu cei de la BBC News, este provocata de scaderea exporturilor, ca urmare a cererii slabe din Europa si SUA.