Daca Washingtonul va ingheta sau va taia asistenta militara acordata Egiptului, "acesta ar fi un semnal nefavorabil si ar afecta armata o perioada de timp", a declarat premierul interimar, Hazem Beblawi, intr-un interviu acordat televiziunii americane ABC news

Dar "sa nu uitam ca Egiptul a trait cu sustinerea militara a Rusiei si ca am supravietuit. Nu ar fi sfarsitul lumii si noi putem trai in circumstante diferite", a avertizat el. 

Egiptul este de mai multe decenii un aliat al Statelor Unite, care ii acorda anual 1,3 miliarde de dolari ajutor militar si 250 de milioane de dolari asistenta economica. 

Declaratiile au loc in plina campanie de lobby parlamentar si al ONG-urilor in Statele Unite pentru ca administratia Barack Obama sa inceteze ajutorul acordat autoritatilor egiptene din cauza reprimarii sangeroase a manifestantilor sustinatorilor fostului presedinte destituit de armata, Mohamed Morsi. 

Administratia americana a dezmintit formal, marti, ca a suspendat asistenta, dar presedintele Obama si-a reunit echipa pentru a discuta despre consecintele tulburarilor civile soldate cu 900 de morti in decurs de o saptamana. 

Beblawi a declarat ca regreta tensiunile actuale dintre tara sa si Washington, care a condamnat represiunea desfasurata de fortele de securitate egiptene.

"Sunt multe lucruri de neinteles si sunt sigur ca timpul va trece si va fi benefic" pentru Egipt si pentru Statele Unite, a declarat oficialul citat. 

Ca si diplomatia americana, care refuza sa vorbeasca despre un "razboi civil" in Egipt, premierul egiptean a asigurat "ca nu se teme de un razboi civil" in tara sa, care avanseaza "in directia buna".