Raportul privind "migrarea ilegala" a persoanelor venite din Romania a fost publicat in noiembrie 2012, iar autoritatile au constatat o crestere a numarului de romi care trec clandestin frontiera dintre statul american Vermont si provincia canadiana Quebec, pentru a cere azil in Canada, potrivit Mediafax.

"Imigrantii ilegali romani de etnie roma vin in Canada tot mai frecvent, ocolind procesul de imigrare legala, pentru a beneficia de servicii sociale si de programe generoase de ajutor pentru refugiati", potrivit acestui raport al ASFC. 

"Acesta miscare ilegala submineaza nu numai sistemul de imigrare canadian, dar de asemenea pune in pericol populatia canadiana, prin activitatile infractionale pe care le desfasoara majoritatea migrantilor veniti in Canada", informeaza raportul. 

Potrivit ASFC, aproximativ 30% dintre romii adulti care au cerut azil au fost inculpati de comiterea unor crime, in 2011. Numarul acestora a crescut pana la 67%, potrivit informatiilor obtinute in baza unui esantion al celor intrati in Quebec, in aprilie 2012. 

"Incepand din 1998, a avut loc o evolutie si o diversificare a activitatilor desfasurate de grupurile romilor de origine romana in Canada. Astfel, inainte ei (romii) se specializau in fraude cu carduri de credit si furturi, iar acum se implica si in alte activitati ilegale, precum traficul de droguri si transportul ilegal al persoanelor intre Canada si Statele Unite", potrivit ASFC. 

ASFC a mentionat ca liderii retelei pentru transportul ilegal al persoanelor s-au stabilit la Craiova, dupa ce au primit statutul de refugiati in Canada, pentru ca ziceau ca sunt persecutati in Romania. O echipa a publicatiei canadiene La Presse s-a deplasat in aprilie la Craiova, unde a constatat ca acesti lideri romi locuiesc in vile mari si poseda masini de lux, cu numere de inmatriculare din Quebec. 

In studiul sau privind cauzele acestui val de imigrare, ASFC relateaza despre "esecul de integrare a romilor din Romania in mediul Uniunii Europene", romii plecand in tari pe care la considera "mai tolerante, precum este Canada".