"Un fenomen de asemenea amploare nu a mai fost înregistrat până acum", a declarat François Battault, preşedintele sindicatului producătorilor, potrivit Agerpres.

"Soiul Noir de Bourgogne, cultivat în exclusivitate în Franţa şi utilizat în producţia lichiorului Creme de Cassis de Dijon, a fost afectat în mod deosebit în toate regiunile de producţie. Este o situaţie extrem de dificilă pentru producători a căror rentabilitate a recoltei este compromisă şi de asemenea este o situaţie inedită pentru procesatori, pentru că nu vom putea răspunde la toate cererile", a adăugat Battault.

Suprafaţa cultivată cu coacăze negre în Franţa se întinde pe 2.000 de hectare, reprezentând un potenţial de producţie de 7.000 de tone, ceea ce face din Franţa al treilea mare producător din Europa.

La finele lunii iunie, temperaturile au depăşit pentru prima dată pragul de 45 de grade Celsius în sudul Franţei.

Pierderile se traduc prin "scăderea cantităţii de coacăze strânse, din cauza faptului că acestea cad pe sol înaintea recoltei", se arată în comunicatul producătorilor, potrivit căruia scăderea variază de la o parcelă la alta, dar afectează în medie 50% din recoltă, iar în unele cazuri poate ajunge chiar şi la 100%.

"Pagubele afectează în unele cazuri chiar şi plantele, ceea ce provoacă îngrijorări cu privire la viitoarea recoltă", atrag atenţia producătorii de lichior.

Aceştia reamintesc faptul că de mai mulţi ani condiţiile meteo nefavorabile au provocat deficite de producţie recurente pentru coacăze.