În aceste condiții, Puerto Espańa, capitala arhipelagului Trinidad şi Tobago, este în mare pericol să se scufunde în cazul în care s-ar produce un cutremur de mare magnitudine, ce ar putea interveni în "următorii ani", relatează EFE, preluată de Agerpres.

Este ceea ce a asigurat seismologul Illias Papadopoulos, de la Centrul de Investigaţii Seismice a Universităţii Indias Occidentales, la o conferinţă susţinută vineri la Club Rotario din Puerto Espańa.

El a atras atenţia că acest intervalul de 27 de ani a fost depăşit, astfel încât un astfel de cataclism s-ar putea produce oricând.

Joi a avut loc un seism cu magnitudinea de 5 în Trinidad şi Tobago, fără să fie înregistrate pagube.

Papadopoulos a atras atenţia faţă de activitatea seismică "agitată" din ultimii ani în regiune, cu 2.200 de mici seisme anuale, subliniind că pericolul prăbuşirii capitalei Puerto Espańa este provocată de faptul că este construită deasupra apei.

"Dacă înfigi un băţ la un metru în pământ dai de apă", a spus el, subliniind că în caz de cutremur mare "totul s-ar mişca precum apa". "Nu am vedea clădiri prăbuşindu-se, ci scufundându-se", a încheiat el.

Ameninţarea seismologică în zona Caraibilor a constituit un obstacol pentru dezvoltarea industrială în regiune. Experţii notează că un seism de mare intensitate ar fi agravat şi de pericolul de tsunami.