Altadata decorate numai cu motive traditionale, lucrate cu migala si tesute manual, covoarele sau carpetele persane incearca azi sa tina pasul cu concurenta.

Multi artizani sunt nevoiti sa se adapteze din mers, daca mai vor sa ramana in industrie. Astfel, si-au croit loc printre motivele cu pasari, vaze sau arbori si... Statuia Libertatii. In plus, pe langa firele de lana tesatorul insereaza si cristale speciale, care stralucesc in intuneric.

Nu toata lumea e de acord cu aceste noi artificii pentru a atrage clientii. Unii au ramas fideli mestesugului invatat de la parinti si nu-si pot imagina un covor persan creat altfel decat ca pe vremuri.

Putine ateliere mai lucreaza, insa, ca pe vremuri. Tesatoarele folosesc lana sau matase si, in functie de finetea covorului, fac de la cateva sute pana la 1.000 de noduri pe 6 cm patrati de material. Pentru un covor de marime medie ar putea munci chiar si un an.

Sunt, inss, si foarte multi intermediari, iar tesatoarele din sate castiga extrem de putin pentru munca lor. In plus, se tem ca mestesugul lor sa nu se piarda, invins de pretul scazut al produselor concurente, realizate pe banda rulanta si decorate dupa gusturile indoielnice.