Planul american, scrie ziarul, implică privatizarea ISS, staţia spaţială condusă de NASA şi dezvoltată în comun cu agenţia spaţială rusă, scrie Agerpres.

ISS a permis unor echipe internaţionale - în special în colaborare cu agenţiile spaţiale canadiană, europeană şi japoneză - să facă cercetare ştiinţifică într-un mediu de gravitaţie redusă.

"Decizia de a pune capăt sprijinului federal pentru ISS în 2025 nu implică faptul că platforma va fi scoasă de pe orbită", menţionează un document intern al NASA obţinut de Washington Post. "Este posibil ca industria să poată continua să opereze anumite elemente sau capabilităţi ale ISS în cadrul unei viitoare platforme comerciale", se mai menţionează în textul citat.

"NASA îşi va extinde parteneriatele internaţionale şi comerciale în viitorii şapte ani pentru a asigura în continuare accesul şi prezenţa oamenilor pe orbita joasă a Pământului", notează documentul.

O notă de buget care va fi emisă luni de administraţia Trump va cere ca 150 de milioane de dolari să se cheltuiască pentru ISS în anul fiscal 2019 şi mai mult în anii următori "pentru a permite dezvoltarea şi maturizarea unor entităţi comerciale şi capabilităţi care vor asigura că succesorii comerciali ai ISS sunt operaţionali când este nevoie de ei".

Pentru a asigura o tranziţie lină, Casa Albă va cere sectorului privat să asigure analize de piaţă şi planuri de dezvoltare, relatează Washington Post.

Planul ar urma să provoace o opoziţie rigidă, notează Washington Post. SUA au cheltuit deja 150 de miliarde de dolari pentru lansarea, operarea şi susţinerea staţiei spaţiale.

ISS este cel mai scump obiect construit vreodată pe Pământ și orbitează la 400 km distanță de Terra

Începând cu administraţia lui George W. Bush (2001-2009), NASA a subcontractat anumite operaţiuni de sprijin pentru ISS, printre care şi zborurile de aprovizionare efectuate acum de SpaceX şi Orbital ATK, un trend care s-a dezvoltat în timpul preşedinţiei Obama.

Nu este clar, totuşi, cum ar putea profita companiile private de preluarea staţiei orbitale care ar avea peste un sfert de secol la momentul eventualei privatizări, notează publicaţia.

Stația Spațială Internațională (ISS) este cel mai scump obiect creat vreodată pe Pământ. Lansată pe orbită în 1998, costul estimat inițial a fost de 8 miliarde de dolari.

În final a ajuns să coste 60 de miliarde de dolari, fără a include costurile de operare, relatează Bloomberg. După includerea acestora, costurile totale de funcționare a ISS se ridică la 150 de miliarde de dolari.

ISS este un proiect spațial, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participa 16 țări. Stația este ocupată în permanentă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteză medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cu o greutate de peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.