Costurile pentru importurile de petrol, gaze naturale si carbune in Uniunea Europeana s-au ridicat la aproximativ 500 de miliarde de dolari in 2013, trei sferturi din aceasta suma mergand spre importul de petrol, potrivit raportului Reuters.

Factura pentru aceste importuri ar putea scadea in acest an cu aproape 25 de miliarde de dolari, pe fondul reducerii preturilor petrolului si carbunelui.

Pretul petrolului a coborat cu peste 25% fata de nivelul din vara, la sub 85 de dolari pe baril, valoare inregistrata ultima data in 2010.

Mai mult decat atat, pretul carbunelui, cea mai importanta resursa pentru generarea energiei electrice, aproape s-a injumatatit fata de nivelul din 2011.

De asemenea, in conditiile in care media pretului pentru barilul de petrol se va situa sub nivelul de 90 de dolari, importurile de resurse pentru energie ar putea scadea la 425 de miliarde de dolari in 2015.

In aceste conditii, marii consumatori de energie, precum si gospodariile ar putea consemna o reducere importanta a costurilor, ceea ce le-ar permite companiilor sa creasca nivelul cheltuielilor si al investitiilor.