Doi cetateni iranieni, Manssor Arbabsiar si Gholam Shakuri, au fost pusi sub acuzare in Statele Unite, pentru tentativa de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, a anuntat Eric Holder. Acestia planificau inca din primavara acestui an moartea diplomatului saudit. 

Potrivit Departamentului american al Justitiei, Arbabsiar, arestat la 29 septembrie pe aeroportul John F. Kennedy din New York, a recunoscut implicarea in complot.

Gholam Shakuri se afla in libertate. Membru al unitatii Qods, el este banuit ca a conceput mai multe atentate in strainatate si este acuzat de Trezoreria americana de sustinere materiala a talibanilor si a altor organizatii teroriste.

Procuratura americana afirma ca Arbabsiar a abordat un informator al autoritatilor americane si a avut mai multe intalniri in Mexic cu persoane despre care a crezut ca sunt membri ai cartelurilor drogurilor.  In august, suspectii au virat 100.000 de dolari intr-un cont guvernamental american, a precizat Departamentul Justitiei. 

Arbabsiar i-a spus informatorului american ca ar prefera ca ambasadorul saudit sa fie ucis intr-un atac armat, insa, daca obiectivul sau nu putea fi atins decat aruncand in aer un restaurant aglomerat, "nu e nici o problema". 

Arbabsiar a acceptat sa coopereze cu FBI si le-a declarat anchetatorilor ca a fost instruit de superiorii din Iran "sa utilizeze cuvantul de cod Chevrolet pentru discutiile privind complotul". Potrivit actului de acuzare, el a negociat cu informatorul american si planuri pentru alte atacuri, iar surse apropiate anchetatorilor au declarat ca acestea ar fi vizat ambasadele israeliene din Statele Unite si Argentina. 

Manssor Arbabsiar  a declarat ca a fost recrutat si a primit instructiuni de la membri cu rang inalt ai fortei Qods, descrisa de Statele Unite drept unitatea pentru operatiuni speciale a Corpului Garzilor Revolutionare iraniene.

FBI despre "paginile unui scenariu de la Hollywood" cu implicatii reale

"Acest caz ilustreaza faptul ca traim intr-o lume in care granitele si limitele sunt tot mai putin relevante - o lume in care persoane dintr-o tara incearca sa conspire cu un cartel al drogurilor din alta tara pentru a asasina un oficial strain pe teritoriul Statelor Unite", a spus directorul FBI, Robert Mueller, citat de CNN. 

Hillary Clinton: SUA vor cauta mijloace pentru a izola suplimentar Iranul

Statele Unite vor discuta cu aliatii lor pentru a gasi mijloace "de a izola suplimentar Iranul", dupa dezvaluirea planului de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, a declarat, marti, secretarul de stat american, Hillary Clinton. Administratia americana vrea "sa transmita foarte clar mesajul ca acest tip de actiuni (...) trebuie sa inceteze", a spus ea.