Un numar tot mai mare de congresmeni republicani considera ca un "default" tehnic ar fi un pret care merita platit pentru a face Casa Alba sa accepte reduceri importante de cheltuieli in contextul negoecierilor pentru cresterea plafonului de indatorare.

Trezoreria SUA a fost nevoita sa apeleze la masuri neconventionale, precum recurgerea la fondul de pensii, pentru a asigura functionarea statului, dupa ce a atins limita maxima de indatorare fixata de legislativ.

"Cum ar putea SUA sa intre in incapacitate de plata? Nu credem ca este o posibilitate, pentru ca ar crea o panica uriasa la nivel global", a spus un reprezentant al bancii centrale a Indiei.

Oficialii indieni sustin ca nu prea au de ales cand cumpara instrumente financiare emise de Trezoreria SUA, pentru ca acestea sunt, inca, printre cele mai sigure si lichide investitii din lume. Potrivit datelor autoritatilor americane, India detinea titluri ale Trezoreriei in valoare de 39,8 miliarde de dolari in martie.

Congresul SUA nu a reusit sa creasca limita de indatorare a executivului din cauza divergentelor privind reducerea deficitului bugetar, estimat la 1.400 de miliarde de dolari in acest an fiscal. Trezoreria SUA a anuntat ca va ramane fara spatiu de manevra pana la 2 august.

SUA, pe urmele Greciei? Ce-ar insemna intrarea celui mai puternic stat din lume in incapacitate de plata

Administratia Obama a avertizat ca vor exista consecinte "catastrofale" care ar putea impinge economia, inca in stare fragila, inapoi in recesiune, daca SUA nu pot plati dobanzile pentru datorii.

"Are implicatii groaznice pentru economie intr-o perioada in care datele macroeconomice indica o incetinire. Este pur si simplu o idee oribila", a afirmat Ben Westmore, economist la Banca Nationala a Australiei.

"Nu are cum sa se intample. Statele Unite ar onora intai platile pentru obligatiuni in detrimentul altor datorii. Este atat de simplu", a declarat Barry Evans, manager care supravegheaza active de 83 miliarde de dolari la compania Manulife Asset Management.

In ceea ce priveste China, cel mai mare creditor al SUA cu 1.140 miliarde de dolari la nivelul lunii martie, o intrare in incapacitate de plata ar putea avea un impact negativ asupra legaturilor politice si economice deja incordate.

Citeste si:

Topul facultatilor cautate de angajatori. Universitatile particulare, pe lista neagra

Cum produci din deseuri, comori. Povestea celor trei studenti care cumpara „mizerie” si fac bani

Romania a iesit din recesiune cu ajutorul Europei. PIB-ul a crescut cu 0,7%, ca urmare a exporturilor industriale