"Nici variabilele cu care este corelata deprecierea monedei rusesti – declinul cotatiilor petrolului si aprecierea dolarului american - nu se contureaza ca elemente destabilizatoare ale economiei romanesti. In ceea ce priveste declinul abrupt al cotatiilor petrolului, preturile combustibililor locali sunt, de regula, relativ inelastice, mai ales atunci cand cotatiile internationale scad. Aprecierea dolarului american nu are efecte, in conditiile in care Romania nu este o economie emergenta cu deficite impresionante ale contului curent si, mai mult, nu a experimentat in ultimii ani vreo euforie a unor intrari masive de capital strain care sa riste o decontare violenta intr-un mediu al unui dolar american tot mai puternic", apreciaza Nichisoiu, care ocupa pozitia de global macro strategist la Tradeville.

Romania va fi, totusi, afectata de criza din Rusia, indirect insa, prin legaturile pe care le are cu celelalte tari europene lovite de ceea ce se intampla la Moscova. Prima victima este Germania, cea mai mare economie a Europei care are si cea mai mare expunere pe Rusia, comertul dintre cele doua tari depasind 76 miliarde de euro anual.

Sanctiunile economice impuse Rusiei, pentru rolul jucat in criza din Ucraina, au inceput deja sa-si arate efectele asupra tarilor din vestul continentului, exporturile fiind cele mai afectate. In consecinta, Germania a anuntat prognoze mai pesimiste pentru anul viitor, fata de cele publicate la inceputul anului, din cauza “crizei geopolitice” din regiune.

Iar daca Germania are probleme, intreaga zona euro are probleme, avand in vedere ca tarile din blocul monetar se bazeaza pe evolutia economica a Germaniei. Pe langa cele mai puternice economii ale Europei, criza din Rusia va afecta toate tarile din Europa, cu care tara lui Putin are legaturi comerciale puternice, majoritatea dintre ele importand si exportand marfuri din si in Rusia.

Citeste si: Prabusirea Rusiei trage dupa ea intreaga Europa. “Tarile vecine vor resimti din plin loviturile de la Moscova”. Banca centrala anunta masuri de stabilizare a rublei

Moneda rusa s-a depreciat cu 50% fata de nivelul de la sfarsitul lunii iunie, iar pretul petrolului Brent a coborat sub 60 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din 2009 pana in prezent, dupa ce Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anuntat ca nu va reduce productia, in pofida cererii slabe.

In acest context, in noaptea de luni spre marti, banca centrala a Rusiei a crescut dobanda de politica monetara de la 10,5% la 17%. In aceste conditii, indicele bursier RTS a coborat la cel mai scazut nivel din martie 2009.

"Pentru rubla, pe termen mai lung, perspectivele raman sumbre. Deprecierea acesteia ar putea sa ia o pauza daca petrolul se stabilizeaza, iar dolarul american se corecteaza negativ. Insa, atat declinul cotatiilor petrolului, cat si aprecierea dolarului american reprezinta fenomene structurale, cu un trend dificil de inversat", a mai explicat Nichisoiu.

Deprecierea rublei s-a transformat intr-o criza valutara la inceputul acestei saptamani, cand, desi banca centrala a ridicat substantial dobanda cheie la 17%, rubla a pierdut in numai cateva ore aproape o treime din valoare in raport cu dolarul american.

Nichisoiu noteaza, in schimb, ca rubla este lovita de factori externi puternici, in primul rand cotatiile petrolului, cu care moneda este corelata direct si puternic, si care au pierdut aproape jumatate din valoare in ultimele luni.

"In SUA, Rezerva Federala se apropie de prima crestere a dobanzii cheie dupa 2006, iar aceasta perspectiva antreneaza o apreciere puternica si generalizata a dolarului american - o premisa, din nou, negativa pentru valutele emergente, inclusiv pentru rubla", a conchis Nichisoiu.

Dolarul s-a apreciat si miercuri in raport cu moneda unica europeana, cu 0,3%, iar cursul a coborat la 1,25 dolari/euro.

Cei mai bogati 20 de oameni din Rusia au pierdut 10 miliarde de dolari luni si marti, in urma declinului rublei si a scaderii actiunilor la bursa, iar de la inceputul anului acestia au ramas fara 62 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

In luna martie, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au decis sa limiteze accesul companiilor din Rusia la finantare, dupa anexarea Peninsulei Crimeea.