Neimpozitarea unor profituri ale McDonald's în Luxemburg nu reprezintă un ajutor de stat ilegal şi este în linie cu reglementările fiscale naţionale şi cu Tratatul privind evitarea dublei impuneri dintre Luxemburg şi SUA, apreciază Comisia Europeană. Instituţia salută măsurile adoptate de Luxemburg pentru a preveni în viitor evitarea dublei impuneri.

Investigaţia a analizat structura corporaţiei americane McDonald's, care este exceptată în Luxemburg şi în SUA de la plata redevenţelor primite de la francizele din Europa, Ucraina şi Rusia, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a efectuat câteva investigaţii privind avantajele fiscale acordate multinaţionalelor de către statele membre UE, stabilind că acordurile oferite de Irlanda, Luxemburg şi Olanda companiilor Apple, Amazon, Engie, Fiat şi Starbucks reprezintă încălcări ale legislaţiei UE.

McDonald's a anunţat anul trecut că va renunţa la sediul fiscal din Luxemburg şi va crea o nouă companie holding cu sediul în Marea Britanie, unde va plăti taxele pentru majoritatea redevenţelor primite pentru vânzările din afara SUA.

Astfel, McDonald's va plăti taxa pe companii în Marea Britanie şi luna viitoare va anunţa schimbări în structura corporaţiei.

Deşi în Luxemburg taxa pe companii este de 20%, multe companii multinaţionale au obţinut acorduri fiscale preferenţiale prin care taxele pe profit transferate în ţară sunt mai scăzute.

În România, McDonald's este lider al pieţei restaurantelor, cu 72 de restaurante în 21 de oraşe.