Juristii Executivului european sustin ca excluderea europenilor de la ajutoarele sociale nu este conforma cu dreptul comunitar. Daca CJUE va fi de acord cu pozitia CE, europenii vor avea in viitor mai multe sanse pentru a obtine ajutor de somaj in Germania, chiar si in cazul in care nu isi cauta un loc de munca, scrie publicatia citata. 

Pozitia Comisiei a fost transmisa in cazul unei romance de 24 de ani si a fiului sau. Cei doi traiesc din 2010 in Germania. Tanara a locuit la sora ei in Leipzig, unde a studiat timp de 3 ani. Femeia a primit alocatie pentru copil si un spor de intretinere, dar in momentul in care a solicitat ajutor de somaj (Hartz-IV) a fost refuzata.

Romanca a dat statul german in judecata, dar Tribunalul social din Leipzig a decis, in iulie 2013, sa solicite clarificari de la CJUE. 

In prezent, statul german nu acorda ajutor de somaj imigrantilor care vin in Germania in alte scopuri decat cel al cautarii unui loc de munca. 

Comisia cere insa Berlinului sa acorde un tratament egal tututor cetatenilor din statele membre UE.  Pe de alta parte, politicieni de dreapta au declarat ca trebuie restrans dreptul europenilor la ajutoare sociale. 

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, ca imigrantii care vin in Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimisi rapid in tarile de origine. 

"Imigantii care vin in Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de somaj), alocatia pentru copii si asigurarea de sanatate trebuie trimisi rapid inapoi in tarile lor de origine. Pentru a preveni intrarile multiple, ar trebui sa ne gandim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild. 

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, luni, ca muncitorii calificati sunt bineveniti in tara sa, dar a precizat ca 46% din romanii si bulgarii ajunsi in Germania dupa 2007 nu au niciun fel de pregatire profesionala, iar Berlinul nu trebuie sa importe problemele altora.