În acelaşi timp, întrebat în legătură cu angajamentul anunţat de Boris Johnson, candidatul favorit la succesiunea Theresei May, de a nu plăti miliardele datorate bugetului comunitar, purtătorul de cuvânt a menţionat că "toată lumea ştie ce se află pe masa" discuţiilor.

Aceste lucruri "s-au aprobat de către toate statele membre şi alegerea unui nou premier nu va schimba parametrii", a subliniat purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.

Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson a indicat că va refuza să achite "factura de divorţ" a Marii Britanii către Uniunea Europeană, în valoare de 39 de miliarde de lire sterline, dacă aceasta din urmă nu va accepta condiţii mai bune privind retragerea britanică. "Prietenii şi partenerii noştri trebuie să înţeleagă că banii vor fi păstraţi până când vom avea mai multă claritate cu privire la drumul pe care să mergem", a explicat Johnson, un înfocat adept al Brexitului, într-un interviu apărut în Sunday Times.

Aceeași opinie o are și ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth, care a declarat că UE şi statele membre nu vor fi dispuse să renegocieze acordul pentru Brexit între Londra şi Bruxelles, indiferent cine va fi următorul premier britanic.

Candidaţii care concurează pentru succesiunea Theresei May în calitate de lider al Partidului Conservator şi de premier ar trebui să ţină cont de acest lucru atunci când fac promisiuni de campanie, iar "UE şi statele sale membre nu pot fi şantajate", a subliniat Roth pentru Reuters.

"Nu văd nicio dorinţă de a relua negocierile de la început. Candidaţii ar face bine să ţină cont de acest lucru în cadrul campaniilor lor interne de partid", a menţionat oficialul german.

Câţiva candidaţi au promis că vor obţine termeni mai avantajoşi pentru ieşirea Marii Britanii din UE decât a reuşit Theresa May.

Zece politicieni din Partidul Conservator vor concura pentru succesiunea Theresei May la conducerea acestei formaţiuni şi, implicit, a guvernului britanic, în cadrul unor alegeri ce se aşteaptă să fie dominate de tema Brexit-ului.

Theresa May a demisionat oficial vineri din funcţia de lider al Partidului Conservator şi, implicit, din cea de prim-ministru, ca urmare a eşecului ei de a convinge Camera Comunelor să accepte acordul privind Brexitul pe care l-a convenit cu Bruxelles-ul, ceea ce a condus la amânarea retragerii Regatului Unit din UE până pe 31 octombrie. Ea va rămâne în funcţie până la alegerea succesorului său, aşteptată în a doua parte a lunii iulie.

În cursa pentru succesiunea Theresei May la conducerea Partidului Conservator s-au înscris oficial luni zece candidaţi, Boris Johnson fiind considerat favorit.