Revista germana Der Spiegel, preluata de Ziarul Financiar, scrie in editia online de luni despre intentia Frantei de a vinde doua pana la patru nave de razboi ultramoderne Greciei, la o valoare de 300 de milioane de euro bucata.

Conform contractului, Grecia are dreptul sa le foloseasca gratuit in primii cinci ani, dupa care va achita pretul de discount de 300 de milioane de euro. Se pare ca exista o cluaza in contract prin care Grecia va avea optiunea de a returna fregatele marinei franceze, insa nu se precizeaza in aceasta situatie ce costuri trebuie sa acopere statul elen.

Fregatele care fac obiectul contractului sunt ambarcatiuni nedetectabile de radar construite de compania franceza de stat DCNS.

Acordul a fost aspru criticat de rivalii germani de la ThyssenKrupp, care au concurat in ultimii ani cu partea franceza pentru adjudecarea contractului. Un director de la compania germana a trimis o scrisoare executivului in care reclama faptul ca achizitia de ambarcatiuni franceze va fi finantata practic de contribuabilii nemti, deoarce statul elen, dependent acum de ajutorul financiar european, va fi nevoit sa-si restructureze datoria.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.