Ultima bomba B-53 a fost demontata la Amarillo, in Texas, in uzina Pantex, singura din Statele Unite in care mai sunt fabricate, intretinute si demontate in prezent arme nucleare, a declarat un purtator de cuvant al National Nuclear Security Administration. 

Bomba de 4,5 tone si groasa cat o camioneta avea capacitatea de a distruge o intreaga regiune cu cele noua megatone ale sale eliberate in caz de largare de la bordul unui bombardier B-52. 

Ca termen de comparatie, bomba atomica lansata la Hiroshima in ultimele zile ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial continea o incarcatura de 12 kilotone, o putere de 0,012 megatone. 

Distrugerea acestei bombe, care a fost retrasa din arsenalul american in 1997, implica scoatere a 135 de kilograme de uraniu puternic exploziv din centrul bombei, a explicat pentru AFP purtatorul de cuvant al Pantex, Greg Cunningham, inainte de incheierea cu succes a operatiunii. 

"Lumea este un loc mai sigur odata cu aceasta demontare", a declarat Thomas D'Agostino directorul National Nuclear Security Administration.

"B-53 este o arma dezvoltata intr-o alta perioada, pentru o alta lume", iar "eliminarea" sa marcheaza o etapa majora in eforturile desfasurate de Barack Obama de reducere a importantei armelor nucleare in politica Statelor Unite pentru garantarea securitatii sale", a adaugat el. 

Citeste si:

Romanul care a creat un brand la Hollywood. Expune bijuterii de 3 mil. euro in cel mai frumos magazin din lume. GALERIE FOTO