Tarile arabe acuza Qatarul ca destabilizeaza intreaga regiune prin sustinerea unor grupari extremiste. Masura radicala amplifica tensiunile in regiunea producatoare de petrol.

Ministerul roman de externe ii sfatuieste pe cei interesati sa se informeze inainte sa plece spre Doha intrucat compania Qatar Aiways nu mai poate tranzita spatiul celor 5 state arabe.

Aparent din senin, diplomatii qatarioti acreditati in Arabia Saudita, Egipt, Bahrein, Yemen si Emiratele Arabe Unite au primit luni ordin sa paraseasca aceste state in 48 de ore.

Cursele aeriene ale companiei din Qatar nu mai pot tranzita spatiul aerian al celor 5 tari. 3 dintre acestea sunt vecini imediati ai Qatarului. Neintarziat pe aeroportul international Hamad din Doha - care este si unul de tranzit pentru cursele catre Asia - s-a instalat haosul.

Iar magazinele in general aprovizionate cu marfa din Arabia Saudita au fost golite instantaneu de localnici. Sauditii au inchis si biroul local al televiziunii qatariote Al-Jazeera pe care o acuza ca promoveaza ideologia guvernului de la Doha.
qatar    

In esenta, arabii acuza Qatarul ca destabilizeaza intreaga regiune prin sustinerea unor grupari extremiste precum Statul Islamic, Al Qaida, Hamas si Fratii Musulmani. Insa mai mult decat orice altceva ii supara apropierea Qatarului de Teheran.

Mutarea are totusi multe aspecte nedeslusite, in conditiile in care Qatarul gazduieste o importanta baza militara americana cu peste 11.000 de soldati, operand ca centru de comanda in ofensiva impotriva ISIS.

Foad Izadi, analist politic Iran: “Este in curs de desfasurare un seism geopolitic, iar esecul monumental din Siria rescrie aliante traditionale”

Potrivit agentiei Bloomberg, caderea Qatarului in dizgratie ar fi apogeul unei discordii ce dateaza din 1995. Atunci au inceput qatariotii sa exploateze cel mai mare zacamant de gaze lichefiate din lume, pe care il impart cu Iranul.

Avutia acumulata din vanzarile de gaze a transformat Qatarul in cea mai bogata natiune din lume, cu un venit anual pe cap de locuitor de 130.000 de dolari pe an. Asta a permis emiratului sa rupa dominatia Arabiei Saudite si a inlesnit apropierea de Iran.

Uzi Rabi, Centrul de Studii privind Orientul Mijlociu -Tel Aviv: “Statele arabe, mai ales Arabia Saudita, au fost incurajate de vizita lui Donald Trump la Riad, unde a spus raspicat ca Hamas este o grupare terorista la fel ca Statul Islamic, iar Iranul este un element care destabilizeaza regiunea.”

Potrivit Financial Times, in aprilie, Doha ar fi achitat iranienilor si unei grupari afiliate Al Qaida aproape 1 miliard de dolari, drept rascumparare pentru eliberarea a 26 de membri ai familiei regale rapiti in Irak, in timpul unei partide de vanatoare. In opinia expertilor, in fata actualei blocade economice totale, Qatarul n-ar avea alta optiune decat sa cedeze.