Guvernul propune tăierea cotizațiilor pentru fondurile de pensii și pentru mașini, pentru a încuraja mai multă lume să muncească.

“Trebuie să fie mai ieftin să fii danez”, a spus ministrul de Finanțe al țării.

Danemarca are cel mai ridicat procent în PIB din taxe dintre toate țările dezvoltate. Un lucrător danez a plătit, în medie, anul trecut, 36% din venituri taxe la stat, comparativ cu 25,5%, media statelor OCDE.

Cu o rată a șomajului destul de mică, reducerea poverii fiscale este menită să încurajeze și mai multi danezi să muncească, în conditițiile în care lipsa forței de muncă cu care se confruntă angajatorii nu poate fi acoperită cu imigranți, din cauza politicilor foarte stricte ale țării în privința imigrației.

Citește și: Țara în care se trăiește cel mai bine vrea să atragă “creierele” Europei. De ce fug străinii de Danemarca

Este încurajator că guvernul danez propune o reducere a taxelor, în special pe muncă, pe măsură ce angajatorii au început să se confrunte cu un deficit de forță de muncă”, spune Jessica Hinds, economist la Capital Economics.

Guvernul vrea, totodată, să-i scutească de la plata taxelor pe angajații cu venituri mici, pentru a face mai atractivă încadrarea în muncă decât beneficiile de șomaj. De asemenea, contribuțiile la pensie vor fi reduse.

Între propunerile Guvernului de la Copenhaga se mai numără și reducerea taxei de deținere a unei mașini cu până la 15.000 coroane, respectiv 2.430 de dolari.

Reforma Guvernului are nevoie și de sprijinul opoziției pentru a fi adoptată.