"Guvernul a decis că, începând cu 1 februarie, medicamentele folosite în tratamentul problemelor de fertilitate vor fi gratuite", a declarat şeful guvernului de la Budapesta, în timpul unei conferinţe de presă. Astfel, fertilizarea în vitro "nu va mai fi supusă legilor pieţei", a subliniat el, potrivit Agerpres.

Luna trecută, guvernul a anunţat că a cumpărat şase clinici private specializate, dintre care patru la Budapesta. Aceste instituţii au fost "cumpărate" şi nu "naţionalizate", a precizat Orban.

Acest sector al medicinii este de "o importanţă strategică pentru ţară", a afirmat el. Premierul ungar i-a avertizat pe întreprinzătorii privaţi să nu încerce să investească în acest domeniu, pentru că "nu vor obţine autorizaţii".

Citește și: Natalitatea, la cel mai mic nivel de la razboi incoace. Cu cat se reduc pensiile romanilor in urmatorii ani, din cauza declinului demografic

Femeile cu cel puțin trei copii, scutite de impozit

O altă măsură discutate de Cabinetul Orban este eliminarea impozitului pe venit pentru femeile cu cel puţin trei copii, extinzând o măsură care în prezent se aplică doar mamelor cu cel puţin patru copii. Premierul ungar a adăugat că va anunţa detaliile unui pachet de stimulente economice concentrate pe familii în luna februarie.

Măsura face parte din eforturile guvernului condus de Viktor Orban de a stimula economia şi natalitatea. Europa de Est are una dintre cele mai mici rate de fertilitate din lume, iar Fondul Monetar Internaţional estimează că până în 2050 forţa de muncă a celor 21 de state din regiunea cuprinsă între Marea Baltică şi Balcani se va diminua cu peste 25%.


Reducerile de taxe pentru mamele cu mai mulţi copii este ultima dintr-un şir de măsuri destinate promovării natalităţii şi sprijinirii familiilor tinere, măsuri care includ subvenţii pentru construcţia de case şi credite fără dobânzi pentru achiziţionarea de automobile de către tinerii care intenţionează să aibă copii.

Potrivit unui recensământ efectuat în 2016, Ungaria avea înregistrate 2,74 milioane de familii, dintre care 211.066 aveau cel puţin trei copii. Ungaria, ţară cu 9,8 milioane de locuitori, a pierdut în decurs de zece ani sute de mii de cetăţeni care au emigrat, în special în Europa de Vest, iar Viktor Orban refuză imigraţia ca soluţie pentru scăderea populației.