Astfel, pe un teren aflat pe insulele nedezvolate Hwanggumpyong si Wihwa, la Sud de orasul chinez Dandong, va fi infiintata o zona economica speciala la care China va contribui cu partea financiara, dupa cum informeaza CNN.

China este singura tara care inca mai sprijina Coreea de Nord, dupa ce la sfarsitul anului trecut Kim Jong-il (foto) a bombardat Coreea de Sud si a amenintat cu razboiul. Acest lucru a atras dupa sine pentru tara comunista aspre sanctiuni internationale.

Coreea de Nord se confrunta cu lipsa de alimente si nu mai primeste credite.

Prin acest parteneriat, chinezii vor capata si acces la portul Rason, vor construi o noua fabrica de ciment, vor reface drumul care ajunge la portul mentionat mai sus pe care-l vor moderniza, vor ridica infrastructura electrica a zonei. Astfel, marfurile din Nordul Chinei vor ajunge mai repede si mai ieftin in Sud.

China a inregistrat un excedent comercial de 13 miliarde de dolari, care a fost insa sub asteptari ca urmare a cresterii puternice a importurilor si incetinirii cererii la nivel mondial, evolutie care da semnale mixte referitoare la evolutia economiei, dupa cum transmite Reuters.

Vanzarile Chinei in Statele Unite si Uniunea Europeana au scazut la cel mai redus nivel de la sfarsitul anului 2009, confirmand opiniile ca economia mondiala are probleme.

In schimb, datele privind importurile arata ca economia chineza se dezvolta cu un ritm solid, chiar daca nu "stelar".

Exporturile au avansat cu 19,4% in luna mai, fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu ritmul de 29,9% inregistrat in aprilie.

Avansul importurilor s-a accelerat la 28,4%, de la 21,8% in aprilie.

Analistii anticipau o crestere a exporturilor de 21%, iar in cazul importurilor de 22,5%.

Citeste si:

Guvernul a stabilit capitalele celor 8 noi judete. Vezi care sunt

Incoltita de UE si FMI, Grecia a adoptat un plan de austeritate. Printre masuri, cresterea taxelor pentru restaurante si hoteluri in plin sezon

Criza datoriilor se extinde. Cipru ar putea deveni urmatoarea Grecie