Mişcarea separatistă a luat însă avânt din 2010, pe fondul crizei economice şi a restrângerii statutului de autonomie al regiunii.

Deşi adepţii independenţei au fost cei mai vizibili în ultimele săptămâni, sondajele arată că cei mai mulţi dintre locuitorii Cataloniei NU doresc desprinderea de Spania.

În localităţi întregi, drapelul spaniol e rareori văzut, în timp ce steagul Cataloniei e peste tot, pe străzile patrulate de poliţia catalană şi printre afişe în limba catalană.

Nu mă simt spaniolă, fiindcă nici măcar tradiţiile Spaniei nu sunt alte noastre. Am fost întotdeauna catalani. Avem un mod foarte diferit de a gândi. Avem tradiţii foarte diferite.”

În pofida secolelor de dominaţie spaniolă, Catalonia a reuşit să-şi păstreze limba şi cultura. Generalul Franco a încercat să o supună cu totul Spaniei, dar după reinstaurarea democraţiei, regiunea şi-a recăpătat un anume grad de autonomie, sporită prin negociere în 2006. Patru ani mai târziu însă, Curtea Supremă de la Madrid anula parţial acest statut.

Ce i-a deranjat cel mai mult pe catalani a fost eliminarea recunoaşterii ca naţiune distinctă şi pierderea unor libertăţi fiscale. În paralel, criza economică a accentuat resentimentele. Deşi produc o cincime din PIB-ul Spaniei, catalanii consideră că primesc prea puţin înapoi şi susţin regiunile mai sărace ale ţării.

“Sprijin independenţa fiindcă vreau o viaţă mai bună. E foarte simplu. Vreau ca fiii mei şi nepoţii lor să aibă o viaţă mai bună. Aşa nu evoluăm. În felul cum trăim acum, nu evoluăm.”

Dar nu toţi catalanii vor independenţă. 70% vor să se poată exprima prin referendum pe această temă, dar în privinţa independenţei taberele sunt aproape egale.

“Mă simt spaniolă şi simt că susţinătorii independenţei îmi dezbină ţara.”

“Spania nu trebuie să se rupă doar pentru că patru nebuni vor să o rupă. Spania e o ţară indivizibilă. Ar trebui să fim mândri că suntem spanioli, fiindcă trăim într-o ţară privilegiată.”

Sondajele au arătat, de asemenea, că numărul celor care vor să rămână între graniţele Spaniei a crescut odată cu relansarea economiei. Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun.