Medvedev a descris o imagine sumbra a situatiei economice din Rusia, intr-un articol publicat in cotidianul Vedomosti si apoi intr-un discurs sustinut la o intalnire cu oameni de afaceri in orasul Soci de la Marea Neagra.

"Conditiile externe defavorabile ne afacteaza in prezent economia, ca si o serie de probleme nerezolvate", a scris Medvedev, subliniind ca prognoza de crestere este relativ pesimista.

El a aratat ca PIB-ul din acest an nu va depasi o crestere de 2%, fiind inferioara avansului mondial pentru prima oara dupa 2009.

Premierul a explicat ca nu mai este rentabil sa produci in uzine invechite si nici sa investesti in noi proiecte de anvergura, din cauza unor obstacole cum ar fim preturile mari din constructii.

De fapt, cresterea productiei nu este sustinuta decat de proiectele publice, acordarea de subventii si majorarea salariilor functionarilor publici, ceea ce este posibil in prezent datorita pretului mare al petrolului.

"Situatia s-ar putea schimba si din acest motiv este extrem de importat de identificat surse de crestere economica in afara sectorului public", a subliniat Medvedev.

Rusia se afla in acest context la o raspantie, poate avansa cu rate de crestere apropiate de zero sau sa faca un pas mare inainte, a spus seful guvernului.

"A doua cale nu este lipsita de riscuri, dar alegerea primului scenariu, cu iluzia ca se poate conserva ceea ce s-a realizat, este si mai periculos. Este calea directa catre pierderi, drumul catre prapastie", a avertizat Medvedev.

Premierul a facut apel la concentrarea eforturilor pe dezvoltarea firmelor mici si mijlocii prin masuri de sustinere, imbunatatirea productivitatii si a climatului de afaceri.

La jumatatea lunii septembrie, Medvedev a anuntat ca guvernul si companiile de stat trebuie sa faca sacrificii bugetare pentru a compensa incetinirea cresterii economice.

In discursul de la Soci, Medvedev a pledat pentru sfarsitul politicii de mentinere a locurilor de munca cu orice pret si pentru renuntarea la angajatii ineficienti.

Medvedev, care a fost presedinte in perioada 2008-2012, nu a facut nico referire la presedintele Vladimir Putin, care l-a succedat la Kremlin pentru al treilea mandat.

Pana anul trecut, Putin avea drept obiectiv ca Rusia sa ajunga la o crestere economica anuala de 5%, care sa permita modernizarea tarii.

In august, guvernul a redus estimarea de crestere pentru 2013 la 1,8%, recunoscand ca tara a intrat in stagnare.