Miniştrii au aprobat o abatere de la plafonul actualului buget în valoare de 55 de miliarde de euro (60 miliarde de dolari), ceea ce va duce la un deficit de 10,4% din PIB, a anunţat într-o postare pe Facebook secretarul cabinetului, Riccardo Fraccaro.

"Vom cere Parlamentului să autorizeze această modificare bugetară semnificativă pentru a ajuta afacerile, măsurile de finanţare a asistenţei sociale pentru angajaţi, sprijinirea sistemului de sănătate şi introducerea unor sisteme de siguranţă pentru toţi cetăţenii care se confruntă cu dificultăţi", a declarat oficialul Italian, potrivit Agerpres.

Ultima dată când Italia a avut un deficit de această magnitudine a fost în 1991. Anul trecut, deficitul bugetar a scăzut la 1,6% din PIB, cel mai redus nivel din 2007, în timp ce datoria publică s-a situat la 134,8% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro după Grecia.

Conform unor documente consultate de Reuters, pe lângă un deficit de 10,4% din PIB, şi datoria publică a Italiei ar urma să crească la 155,7% din PIB, cel mai ridicat nivel de după război.

În 2021, deficitul bugetar al Italiei, a treia economie a zonei euro, ar urma să se situeze 5,7% din PIB, şi datoria publică la 152,7% din PIB.

Pactul european de stabilitate şi creştere cere ca deficitul public să fie de maximum 3% din PIB, iar datoria publică să nu depăşească 60% din PIB. Cu toate acestea, oficialii europeni au semnalat deja că regulile vor fi suspendate, pe măsură ce guvernele se străduiesc să limiteze consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus şi să evite insolvenţele şi concedierile în masă.