CNOOC plateste pentru actiunile Nexen un pret mai mare cu 61% decat cel din inchiderea sedintei bursiere de vineri, potrivit unui comunicat transmis bursei din Hong Kong. Conducerea Nexen a recomandat actionarilor sa accepte tranzactia.

Prin preluarea Nexen, CNOOC va obtine active in Canada, Statele Unite, Africa de Vest si Golful Mexic, cu o productie de 207.000 de barili pe zi in trimestrul al doilea, care ar majora livrarile companiei chineze cu circa 20%.

"CNOOC a facut treaba buna obtinand rezerve de petrol la mai putin de 20 de dolari pe baril. Este un moment bun de cumparat active, intrucat pretul petrolului este scazut, iar companiile pierd din capitalizare pe burse", a declarat Shi Yan, de la firma de analiza pentru sectorul energetic UOB-Kay Hian.

Compania chineza plateste pentru Nexen de 8,84 ori profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT), fata de media de 33,06 ori din zece tranzactii comparabile, potrivit datelor Bloomberg. CNOOC va obtine rezerve de 900 de milioane de barili echivalent petrol la un cost de 19,94 dolari pe baril, potrivit unui document postat pe site-ul companiei.