Rata somajului atins 24% in primul trimestru, fiind una dintre cele nai ridicate in randul tarilor dezvoltate, iar vanzarile de retail au scazut pentru a 21-a Luna consecutiv, din cauza recesiunii, transmite Reuters.

"Datele sunt teribile pentru oricine, sunt teribile pentru guvern. Spania este intr-o criza de proportii uriase", a spus Garcia-Margallo intr-un interviu la un post de radio.

S&P a retrogradat ratingul Spaniei cu doua trepte, de la "A" la "BBB+", din cauza contractiei economice si problemelor sistemului bancar, care vor contribui la o deteriorare tot mai accentuata a finantelor publice.

Masura a produs agitatie pe pietele financiare, iar randamentul obligatiunilor Italiei pe termen de 10 ani a atins cel mai ridicat nivel dupa luna ianuarie, investitorii fiind ingrijorati de perspectivele economice ale tarilor cu datorii mari din zona euro.

Italia a vandut vineri obligatiuni pe 10 ani in valoare de 5,95 miliarde de euro, iar analistii considera ca licitatia a decurs bine avand in vedere circumstantele.

Spania a intrat in a doua recesiune din ultimii trei ani, iar temerile ca tara nu va putea respecta tinta deficitului bugetar pentru acest an a readus-o in epicentrul crizei datoriilor.