"Comanda o pisica pentru inaugurarea casei tale si adu fericire si noroc in caminul tau". Este mesajul sub care banca detinuta de stat isi promoveaza noua campanie, prin care incurajeaza clientii sa ia acasa o pisica, pentru cateva ore, atunci cand imprumuta bani pentru o noua locuinta. 

Pisicile imprumutate clientilor apartin unor oameni, inclusiv angajati ai bancii, care au fost de acord ca animalele lor sa faca parte din "proiecte speciale", a explicat unul dintre purtatorii de cuvant ai Sberbank, Anastasia Vakhlamova.

Banca a inceput sa primeasca cereri pentru pisicile "de imprumut" imediat dupa lansarea campaniei, la mijlocul lunii august. 

Nu orice client al bancii poate lua insa o pisica acasa. Acest serviciu este oferit doar primilor 30 de persoane care iau un credit imobiliar de minimum 116.000 de dolari, in perioada promotiei, adica pana la jumatatea lunii decembrie. Mai mult decat atat, oferta este valabila pentru 15 clienti din Moscova si 15 clienti din alte localitati din Rusia. 

Sberbank a raportat un profit cu 13% mai mare la finalul celui de-al doilea trimestru, fata de precedentul, dupa ce imprumuturile catre consumatori au crescut cu 11%, la 87 de miliarde de dolari.  Cu toate acestea, institutia bancara intampina dificultati. Dupa ce banca centrala a Rusiei a urcat rata dobanzii, Sberbank, detinuta in proportie de peste 50% de catre guvern, a anuntat cresterea dobanzii la majoritatea creditelor ipotecare la minimum 12,5%.  De asemenea, tarile din Uniunea Europeana si Statele Unite au sanctionat aceasta banca in urma tensiunilor dintre Rusia si Ucraina, astfel ca Sberbank nu poate strange capital in aceste jurisdictii.