"Sunt destul de sigur că nu vom înregistra o recesiune similară cu cea din primavară", a spus Altmaier pentru postul public de radio Deutschlandfunk, potrivit Agerpres.

Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o contracţie de 9,8% în al doilea trimestru al acestui an, în cea mai gravă perioadă a primului val de pandemie globală, după care şi-a revenit puternic graţie unui avans record de 8,5% în trimestrul al treilea.

Duminică, cancelarul Angela Merkel a anunţat că toate magazinele neesenţiale, precum şi şcolile şi creşele vor fi închise în Germania începând cu ziua de miercuri, 16 decembrie, până pe 10 ianuarie, în încercarea de a opri al doilea val al epidemiei de coronavirus.

Într-o rezoluţie adoptată de statul federal şi de cele 16 landuri, angajatorilor li se cere să privilegieze pe cât posibil telemunca sau concediile pentru angajaţi timp de trei săptămâni şi jumătate, "pentru a pune în aplicare în toată ţara principiul 'stăm acasă'".

O carantină parţială care la începutul lunii noiembrie a condus la închiderea barurilor, restaurantelor şi facilităţilor de petrecere a timpului liber, dar magazinele şi şcolile au fost păstrate deschise, a fost considerată insuficientă în ţinerea sub control a pandemiei.

În pofida optimismului exprimat de Altmaier, Institutul economic IAB a estimat luni că fiecare săptămână de carantină ar putea şterge 3,5 miliarde de euro din PIB-ul Germaniei. Analistul IAB, Enzo Weber, a subliniat însă că iminenta aprobare a vaccinului anti-COVID le semnalează angajatorilor că se întrevede sfârşitul crizei. "De aceea, multe companii îşi vor păstra angajaţii", a spus Enzo Weber.

Un sondaj efectuat de Fundaţia Hans Boeckler a descoperit că aproximativ 40% dintre germani cred că pandemia a avut un impact negativ asupra finanţelor lor. Comparativ, în luna iunie 32% au declarat că pandemia a avut un impact negativ asupra finanţelor lor.

Sondajul publicat luni mai arată o discrepanţă între cei cu venituri mici şi cei cu venituri mari. În rândul celor care câştigă până la 1.500 de euro pe lună, jumătate dintre respondenţi au spus că au fost afectaţi negativ de pandemie. În schimb, în rândul celor care câştigă mai mult de 2.000 de euro pe lună, doar unul din trei a spus că pandemia a avut un impact negativ asupra finanţelor lor.