Pentru 2015, Fondul a mentinut prognoza de crestere a PIB la nivelul de 3%, potrivit raportului anual al institutiei financiare referitor la economia Statelor Unite.

"La inceputul acestui an ritmul de dezvoltare a incetinit, din cauza iernii aspre care a conspirat cu alti factori, precum o scadere a stocurilor, incetinirea activitatilor pietei imobiliare si cererea scazuta", potrivit analistilor FMI.

Redresarea este in curs, dar compenseaza numai partial slabiciunile care au dus la contractie economica in primul trimestru, au scris intr-un raport analistii institutiei financiare.

FMI anticipeaza totodata ca potentialul de crestere pe termen lung se va mentine la circa 2% in urmatorii cativa ani, sub mediile istorice si sub estimarile de anul trecut.

In urma cu un an, Fondul anticipa un potential de crestere economica de 2,3% pentru 2015-2016 si de 2,4% pentru 2017-2018.

Pentru Fed, aceste estimari inseamna ca banca centrala isi poate permite sa metina dobanzile la zero dincolo de jumatatea anului viitor, data dincolo de care pietele anticipau cresterea acestora.

Estimarea FMI a fost publicata la mai putin de o saptamana dupa ce Banca Mondiala a redus prognoza de crestere a economiei americane de la 2,8% la 2,1%.

Conform estimarilor realizate de 84 de analisti intervievati de Bloomberg in acesta luna, SUA vor inregistra in acest an o crestere economica de 2,2%, prognoza fiind revizuita in scadere de la nivelul din luna mai, de 2,5%.

Analistii FMI recomanda Statelor Unite sa majoreze salariul minim, sa investeasca in infrastructura si sa reformeze politica in domeniul imigratiei, pentru a stimula potentialul de crestere care coboara sub media pe termen lung.

FMI a publicat raportul cu doua zile inainte de sedinta de politica monetara a Fed, care va decide, potrivit analistilor, continuarea reducerii achizitiilor lunare de obligatiuni menite sa sustina economia prin suplimentarea lichiditatilor din piata. In prezent, Fed cumpara lunar obligatiuni in valoare de 45 de miliarde de dolari.