Această sumă va duce noile împrumuturi contractate în acest an de Germania la 218,5 miliarde euro, astfel că raportul dintre datoria Germaniei şi Produsul Intern Brut va urca la 77% în 2020 de la mai puţin de 60% în 2019.

De asemenea, prognozele Ministerului german de Finanţe arată că deficitul bugetar va ajunge la 7,25% din PIB în acest an, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul, pentru că un anunţ oficial nu a fost făcut încă, potrivit Agerpres.

Cabinetul condus de cancelarul Angela Merkel urmează să aprobe miercuri o suplimentare bugetară, care ulterior va merge în parlament spre aprobare. La începutul acestei luni, coaliţia guvernamentală aflată la putere a aprobat un pachet de stimulente în valoare de 130 miliarde de euro destinat să stimuleze cheltuielile de consum pe termen scurt şi, de asemenea, să convingă firmele să reia investiţiile.

Olaf Scholz a spus în repetate rânduri că necesităţile de finanţare ale Germaniei sunt gestionabile, iar Guvernul de la Berlin poate recurge de asemenea la surplusurile neutilizate. Cu toate acestea, noile necesităţi de împrumuturi ale Germaniei reprezintă o modificare totală de poziţie după mai mulţi ani de disciplină fiscală strictă care au produs bugete echilibrate.

În luna martie a acestui an, parlamentul german a aprobat noi datorii în valoare de 156 miliarde euro, în cadrul suplimentării bugetare solicitată de Guvern. Miercuri, Angela Merkel urmează să solicite o a doua suplimentară bugetară în mai puţin de trei luni.

Germania a încheiat anul 2019 cu un surplus de 49,8 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 1,4% din Produsul Intern Brut. Acesta este al şaselea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.