În pofida încetinirii economiei spre sfârşitul anului trecut, Guvernul german, cele 16 landuri, precum şi bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat în 2019 un surplus de 49,8 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 1,4% din Produsul Intern Brut.

În 2018, Germania a înregistrat un excedent bugetar record, de 62,4 miliarde de euro, sau 1,9% din PIB, potrivit Agerpres.

Acesta este al şaselea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.

Potrivit cotidianului Sueddeutsche Zeitung, faptul că Guvernul german a cheltuit semnificativ mai puţin decât a încasat în 2019 este rezultatul a trei factori.

Veniturile din taxe au fost semnificativ mai mari decât se preconiza, dobânzile pentru serviciul datoriei sunt extrem de mici şi în unele cazuri Germania a reuşit chiar să se împrumute la dobânzi negative, în sfârşit, fondurile speciale neutilizate (banii puşi deoparte la dispoziţia guvernului nu au fost utilizaţi) au contribuit şi le cu câteva miliarde euro la surplusul bugetar.

În pofida situaţiei bugetare excelente din 2019, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz avertiza la începutul anului trecut că "anii graşi" s-au terminat. Acesta este şi motivul pentru care Olaf Scholz (SPD) a respins solicitările partenerilor din coaliţia guvernamentală privind reducerea unor taxe.

Economia germană a înregistrat în 2019 un avans de doar 0,6%, cea mai slabă performanţă de după 2013.

Cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global

Germania a înregistrat în 2019 și cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global, în pofida escaladării tensiunilor comerciale.

Estimarea Ifo, văzută de Reuters înainte de a fi publicată, indică pentru Germania un excedent de cont curent de 293 miliarde de dolari în 2019.

Ar fi al patrulea an consecutiv în care Germania înregistrează cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global. Conform calculelor Ifo, excedentul Japoniei este previzionat la 194 miliarde de dolari.

Economistul Ifo Christian Grimme a precizat că excedentul de cont curent al Germaniei a crescut anul trecut cu aproape 16 miliarde de euro, la aproximativ 7,6% din PIB.

"Exporturile mai solide spre SUA, în urma deprecierii semnificative a euro, şi majorarea exporturilor în Marea Britanie, unde cererea s-a redresat într-o oarecare măsură, arată că nivelul total al exporturilor germane a înregistrat o creştere robustă în semestrul doi din 2019", a declarat Christian Grimme. Acesta a adăugat: "În contrast, importurile au încetinit în vara anului trecut - scăderea activităţii economice în Germania reducând semnificativ importurile de bunuri intermediare".

Comisia Europeană consideră că un excedent de cont curent de 6% este sustenabil pe termen lung când este măsurat în funcţie de mărimea economiei ţării.