Dacă în urmă cu 15 ani problema Germania era şomajul ridicat, circa cinci milioane de germani neavând atunci loc de muncă, acum problema este insuficienţa forţei de muncă specializate, a subliniat Merkel într-o înregistrare video.

Prin urmare, dacă Germania nu face eforturi pentru a găsi soluţii în faţa deficitului forţei de muncă, atunci ''companiile vor fi tentate să emigreze, şi desigur este ceva ce nu ne dorim'', a insistat ea, potrivit Agerpres.

Merkel a explicat în continuare strategia guvernului ei la acest capitol. Astfel, se caută în primul rând valorificarea deplină a potenţialului forţei de muncă interne, prin stimularea unui acces adecvat la formare profesională.

Se vor studia de asemenea modalităţi de ameliorare a condiţiilor de muncă pentru a atrage şi alţi lucrători din statele UE, pe lângă cei aproximativ 2,5 milioane de cetăţeni comunitari care sunt angajaţi în prezent în Germania.

În cadrul acestui demers al atragerii forţei de muncă, guvernul de la Berlin se va întâlni luni cu asociaţii profesionale pentru a discuta în principal despre modalităţile de implementare rapidă a legii privind imigraţia lucrătorilor calificaţi (Skilled Workers Immigration Act), aflată încă în stadiul de proiect legislativ.

Obiectivul acestei legi, care ar urma să intre în vigoare pe 1 martie 2020, este să faciliteze venirea şi stabilirea în Germania a lucrătorilor calificaţi din statele care nu fac parte din UE şi prin urmare nu beneficiază de libertatea de circulaţie a forţei de muncă.

Printre măsurile prevăzute de această lege se numără examinarea accelerată a solicitărilor de acordare a vizei de lucru, precum şi facilitarea acţiunilor de recrutare a forţei de muncă întreprinse de companiile germane.

O altă măsură prevede subvenţionarea cursurilor de limba germană chiar în ţările de origine ale potenţialilor viitori imigranţi în Germania. De asemenea, Oficiul Federal al Forţei de Muncă va avea sarcina să joace un rol mai activ şi să coopereze cu state terţe pentru a căuta lucrători, sprijinind astfel eforturile întreprinderilor mici şi mijlocii germane de a găsi angajaţii de care au nevoie.